Fitch confirmă ratingul Austriei, dar va urmări cu atenţie băncile prezente în Europa de Est

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat marţi ratingul suveran al Austriei, însă a avertizat că va urmări cu atenţie băncile austriece, principalii creditori din Europa Centrală şi de Est, precum şi acţiunile la nivelul zonei euro de combatere a crizei datoriilor.
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 14:15
Fitch confirmă ratingul Austriei, dar va urmări cu atenţie băncile prezente în Europa de Est

În România sunt prezente băncile austriece Erste, prin Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank şi Volksbank. De asemenea, grupul italian UniCredit este prezent în România prin intermediul UniCredit Bank Austria, care controlează operaţiunile băncii din Europa Centrală şi de Est.

Băncile, criza din zona euro, dar şi flexibilitatea economică şi măsurile de consolidare a finanţelor statului, factori analizaţi de Fitch, au avut rol important şi în decizia agenţiei rivale Standard & Poor’s, din ianuarie, de a retrograda Austria de la nivelul maxim „AAA”, potrivit Reuters.

Moody’s a avertizat în februarie că ar putea lua o decizie similară.

„Expunerea băncilor austriece faţă de Europa emergentă, inclusiv faţă de membri mai slabi (economic ai UE, n.r.), este semnificativă, dar în prezent nu este un risc concret pentru ratingul «AAA» al Austriei”, a declarat, într-un comunicat, Gergely Kiss, director în cadrul diviziei pentru ratinguri suverane de la Fitch.

Agenţiile de rating văd sectorul financiar relativ extins al Austriei ca pe un posibil risc pentru ratingul ţării, în cazul în care statul ar fi nevoit să intervină din nou, precum timpul crizei financiare, pentru a susţine instituţiile de credit.

Austria a fost nevoită să naţionalizeze două bănci în timpul crizei financiare din 2008-2009, iar în urma unui alt ajutor financiar este pe cale de a obţine pachetul majoritar de acţiuni la grupul Volksbank.

Şeful băncii naţionale a Austriei, Andreas Ittner, a declarat, anterior, că băncile austriece sunt încă mai slab capitalizate decât instituţiile de credit similare de la nivel internaţional, dar a subliniat că fac progrese şi sunt aproape de a atinge ţintele de capital impuse în UE.

Toate cele patru bănci austriece prezente în România sunt evaluate cu rating „A”, cu perspectivă stabilă de către Fitch.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...