Fitch confirmă ratingul băncilor olandeze dar modifică perspectiva la „negativă”

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile băncilor olandeze ING Bank NV ("A+"/"F1+"), ABN AMRO Bank NV ( "A+"/"F1+") şi Bank Nederlandse Gemeenten ( "AAA"/"F1+") însă a revizuit perspectiva pentru datoriile pe termen lung la "negativă" de la "stabilă", informează un comunicat de presă.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 20:49
Fitch confirmă ratingul băncilor olandeze dar modifică perspectiva la

Fitch precizează că acţiunea vine după revizuirea perspectivei pentru ratingul de ţară al Olandei la „negativă” de la „stabilă”. Agenţia de evaluare subliniază că ratingurile ING Bank, ABN AMRO şi BNG se bazează pe estimările privind sprijinul statului iar revizuirea perspectivelor lor reflectă acţiunile adoptate faţă de ratingul suveran al Olandei.

„Fitch consideră că disponibilitatea statului olandez de a sprijini băncile domestice de importanţă sistemică va rămâne puternică pentru moment, având în vedere criza din zona euro şi turbulenţele de pe pieţele financiare. Cu toate acestea, există o intenţie politică clară în UE de a reduce sprijinul statului pentru băncile de importanţă sistemică. Aceasta va determina Fitch să ia în calcul un sprijin de stat mai mic la stabilirea ratingurilor. Între timp însă, băncile îşi îmbunătăţesc soliditatea financiară astfel că retragerea sprijinului de stat nu se va traduce neapărat în ratinguri mai mici”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare.

De acţiunea de astăzi au fost afectate şi subsidiarele ING Belgium şi ING Bank Slaski, subsidiara din Polonia a ING, ale căror perspective a fost revizuită la ‘negativă’ de la ‘stabilă’ având în vedere importanţa celor două subsidiare pentru ING.

Olanda este una dintre puţinele economii din zona euro (alături de Germania, Finlanda şi Luxemburg) care beneficiază în continuare de un rating de top AAA din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating. Perspectiva asociată este una „negativă”, ceea ce înseamnă că o retrogradare este posibilă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...