Fitch confirmă ratingurile Lukoil la ”BBB minus” cu perspectivă negativă

Fitch Ratings a confirmat calificativele pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale grupului petrolier rus Lukoil la ''BBB minus'' cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 14 iun. 2016, 18:07
Fitch confirmă ratingurile Lukoil la ''BBB minus'' cu perspectivă negativă

Fitch subliniază că ratingul Lukoil este limitat de ratingul de ţară al Rusiei (”BBB minus” – perspectivă negativă) din cauza concentrării activelor companiei în Rusia precum şi a influenţei exercitate de statul rus asupra sectorului petrolului şi gazelor naturale prin taxe şi reglementări.

LukOil este al doilea mare producător de petrol din Rusia cu o producţie totală de hidrocarburi de 2,1 milioane barili de echivalent petrol pe zi în 2015. Fitch se aşteaptă din acest an la o stabilizare a producţiei Lukoil din Rusia şi la o creştere graduală a cotaţiei barilului de petrol pe plan global la 55 dolari în 2018, de la 35 de dolari în 2016.

Potrivit Fitch, ratingul Lukoil ar putea fi îmbunătăţit în cazul unei acţiuni pozitive asupra ratingul Rusiei în condiţiile în care în prezent ratingul companiei energetice este limitat de ratingul suveran. În schimb, o acţiune negativă asupra ratingului Rusiei ar putea conduce la o retrogradare a Lukoil, la fel ca şi o deteriorare a lichidităţii companiei precum şi o scădere a producţiei de petrol în Rusia timp de mai mulţi ani.

Săptămâna trecută, Lukoil a anunţat că în primele trei luni ale acestui an profitul său net a scăzut cu 58,8% în ritm anual, până la 42,8 miliarde de ruble (651 milioane de dolari), în timp ce cifra de afaceri s-a redus cu 18,2%, până la 1.180 miliarde de ruble.

‘Rezultatele noastre în primul trimestru din 2016 au fost afectate de o scădere a preţurilor medii la hidrocarburi precum şi de fluctuaţiile cursului de schimb ale rublei în raport cu dolarul şi euro’, a informat compania într-un comunicat.

În luna ianuarie a acestui an, preţul petrolului a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Producătorii ruşi de petrol au fost protejaţi parţial în urma scăderii preţului ţiţeiului de deprecierea rublei, care a redus costurile şi taxele. Însă, în timp ce rivalii Bashneft PJSC şi Gazprom Neft şi-au majorat producţia de petrol şi gaze, în primele trei luni ale acestui an producţia zilnică de hidrocarburi a Lukoil a scăzut cu 0,6% până la 2,35 milioane barili echivalent petrol. Compania a crescut producţia la zăcământul West Qurna-2 din Irak dar a scăzut cu 8,4% la principalele sale zăcăminte din Siberia Occidentală.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...