Fitch confirmă ratingurile UniCredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania şi ProCredit Bank

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat joi ratingurile a trei bănci româneşti: UniCredit Ţiriac Bank, "BBB plus" cu perspectivă negativă; Banca Transilvania, "BB minus" cu perspectivă stabilă; ProCredit Bank Romania, 'BB plus' cu perspectivă stabilă, informează un comunicat de presă al agenţiei.
Economica.net - joi, 19 iul. 2012, 20:14
Fitch confirmă ratingurile UniCredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania şi ProCredit Bank

Fitch precizează că decizia de a confirma ratingurile UniCredit Ţiriac Bank reflectă opinia sa cu privire la sprijinul oferit de banca mamă, UniCredit S.p.A., prin intermediul subsidiarei UniCredit Bank Austria AG, având în vedere importanţa strategică a regiunii Europa Centrală şi de Est pentru banca italiană.

Agenţia precizează că ratingurile UniCredit Ţiriac Bank ar putea fi retrogradate dacă ratingul UniCredit S.p.A. ar fi retrogradat sau în situaţia în care ratingul suveran al României va fi retrogradat, lucru care nu este aşteptat având în vedere că ratingul României aer în prezent o perspectivă stabilă.

În cazul Băncii Transilvania, ratingul reflectă depozitele solide, îmbunătăţirea profitabilităţii şi nivelul scăzut a creditării în valută. Ratingul de suport ‘3’ atribuit BT reflectă importanţa sistemică a băncii în calitate de cea mai mare bancă privată românească deţinută de investitorii domestici. Fitch consideră că există o posibilitate moderată ca autorităţile române să ofere sprijin dacă va fi nevoie.

Ratingul Băncii Transilvania ar putea fi ameliorat în cazul în care va fi îmbunătăţită calitatea activelor ca urmare a revenirii mediului macroeconomic. În sens invers, riscuri pentru o retrogradare ar putea apărea în principal ca urmare a unei deteriorări majore a calităţii activelor, cea ce ar conduce la o înrăutăţire a capitalizării.

Pentru ProCredit Bank Romania, ratingul reflectă opinia Fitch cu privire la sprijinul potenţial din partea acţionarului majoritar ProCredit Holding AG&Co KGaA. Ratingurile ProCredit Bank Romania ar putea fi îmbunătăţite sau retrogradate dacă ratingurile ProCredit Holding AG vor fi modificate.

Fitch Ratings consideră că sistemul bancar din România continuă să sufere de pe urma activităţii economice slabe atât acasă, cât şi în regiune. În pofida unei politici monetare relaxate practicată de Banca Naţională, costurile de finanţare au crescut ca urmare a împrumuturilor externe semnificative, chiar dacă raportul dintre credite şi depozite a scăzut la 118% la finele primului trimestru 2012, de la 131% la finele lui 2008.

Contracţia PIB-ului din ultimii doi ani a afectat calitatea activelor şi la creşterea ponderii creditelor neperformante până la 15,9% la finele primului trimestru din 2012 de la 11,9% la finele lui 2010. Cu toate acestea, capitalizarea în sectorul bancar românesc este adecvată iar poziţia de lichiditate a rămas solidă. În opinia Fitch, o stabilizare a performanţelor sistemului bancar românesc este posibilă în 2012-2013, însă o revenire semnificativă nu este aşteptată

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...