Fitch îmbunătățește perspectiva de rating a Autonom Services la stabilă B+

Fitch Ratings, una dintre primele trei agenții globale de evaluare financiară din lume, a menținut ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) „B+” pentru Autonom Services S.A. și a revizuit perspectiva companiei de la negativă la stabilă, informează compania românească prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - vin, 04 iun. 2021, 19:32
Fitch îmbunătățește perspectiva de rating a Autonom Services la stabilă B+

Revizuirea perspectivei reflectă performanța financiară puternică a Autonom de la debutul pandemiei de COVID-19, în special în ceea ce privește profitabilitatea, calitatea activelor, finanțarea și lichiditatea, se specifică în comunicat.

„Încă de la începuturile Autonom, ne-am dorit să construim un model de afaceri solid și sustenabil, bazat pe lichidități și solvabilitate ridicate. Această abordare a contribuit puternic la consolidarea și dezvoltarea financiară a companiei în 2020, precum și la menținerea profitabilității în contextul unei crize globale majore. Ne bucurăm că măsurile pe care le-am luat în 2020 pentru a răspunde pandemiei de COVID-19 au fost recunoscute și apreciate de Fitch Ratings. Am reușit să ne îmbunătățim performanța în ochii unei agenții independente și am progresat de la o perspectivă negativă la una stabilă în doar un an, unul dintre cei mai provocatori de până acum pentru industria noastră. Credem că această performanță se datorează modului nostru de funcționare, bazat pe valori și autonomie. Acesta ne-a ghidat în toate deciziile luate în 2020″, a declarat Marius Ștefan, cofondator al Autonom.

Rezultatul noului rating a fost publicat de Fitch pe 3 iunie 2021, ca urmare a ratingului inițial emis în data de 3 iunie 2020. În raport, Fitch a menționat că ratingul stabil B+ al Autonom reflectă profilul de companie relativ mică, dar în creștere. Ratingul reflectă, de asemenea, contextul favorabil al pieței din România, unde se observă o cerere tot mai crescută pentru serviciile de leasing operațional.

Evaluarea a luat în considerare profitabilitatea bună a Autonom în 2020, susținută de un model de afaceri cu dependență limitată de închirierile pe termen scurt, o calitate bună a activelor și o echipă de conducere experimentată. În plus, expunerea moderată la afaceri bazate pe turism și trafic aerian a contribuit la reducerea vulnerabilității în cazul unor viitoare perioade de lockdown și scăderi ale numărului de călătorii internaționale.

Fitch se așteaptă ca performanțele Autonom să fie la un nivel ridicat și în 2021. În 2020, un an marcat de o pandemie globală și care a adus multiple provocări pentru piețele și sectoarele în care compania își desfășoară activitatea, Grupul Autonom și-a crescut veniturile din exploatare cu 10% și și-a consolidat semnificativ poziția financiară. Prin urmare, Grupul a înregistrat venituri de 327 milioane lei și un profit net de 7,2 milioane lei.

Citește și: https://www.economica.net/consiliul-concurentei-a-autorizat-preluarea-bt-operational-leasing-de-catre-autonom-services_155729.html

„În ciuda faptului că anul 2020 a fost unul extrem de dificil, ne-a confirmat că modelul de afaceri al Autonom este agil și durabil, construit pentru a rezista șocurilor. Pentru 2021, ne uităm activ la piața locală, analizând inclusiv potențiale achiziții de companii cu un model de afaceri compatibil. Ne așteptăm la o rată de creștere de două cifre a veniturilor și o profitabilitate îmbunătățită semnificativ, în comparație cu 2020. Mai mult, credem că Grupul Autonom se află la începutul unui nou ciclu de creștere accelerată” a spus Dan Ștefan, cofondator al Autonom.

În evaluarea actualizată, Fitch a menținut ratingul „B-” pentru emisiunea de obligațiuni corporative ale Autonom, tranzacționabile pe piața principală a Bursei de Valori București sub simbolul AUT24E. Emisiunea de obligațiuni corporative, care a fost listată pe BVB în decembrie 2019, are o valoare totală de 20 de milioane de euro.

Evaluările de credit ale Fitch reprezintă o opinie cu privire la capacitatea relativă a unei entități de a-și îndeplini obligațiile financiare, precum plata dobânzii, rambursarea principalului, creanțele de asigurare sau obligațiile de contrapartidă. Primirea ratingului de credit face parte din strategia de transparență adoptată de Autonom.

Despre Autonom

Înființată în 2006 în Piatra Neamț de antreprenorii Marius și Dan Stefan, Autonom este un furnizor integrat de soluții de mobilitate și finanțare. Autonom operează o rețea unică de 44 de agenții cu sediul în peste 30 de orașe din România, Ungaria și Serbia. Grupul oferă un portofoliu diversificat de servicii atât pentru clienți corporate, cât și pentru clienți per-soane fizice, incluzând închirieri de autoturisme pe termen scurt și mediu, leasing operațional, servicii de transferuri cu șofer, închiriere temporară de flote auto, gestionarea flotei, asistență rutieră, spălătorie auto, precum și închiriere de echipamente. În toate diviziile, Autonom are peste 500 de angajați și operează o flotă de peste 9.000 de mașini.

Citește și: https://www.economica.net/compania-autonom-a-finalizat-procesul-de-fuziune-cu-bt-operational-leasing_497550.html

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...