FITCH Ratings: Băncile îşi vor desfiinţa multe agenţii din reţelele teritoriale

Băncile din SUA care nu-și vor adapta modelele de rețele la folosirea tehnologiilor informației vor suferi o scădere dramatică a cotei de piață, potrivit unui raport al Agenției de rating Fitch. Este un fenomen care nu se va opri la granițele americane și și-a făcut simțită prezența și în România.
Adrian N. Ionescu - lun, 24 sept. 2012, 09:06
FITCH Ratings: Băncile îşi vor desfiinţa multe agenţii din reţelele teritoriale

Agenția de rating Fitch (clasificarea riscurilor investițiilor) se așteaptă ca entitățile rețelelor teritoriale bancare din SUA să se reducă și să-și schimbe funcționalitatea,  ca urmare a folosirii mijloacelor IT & C de tranzacționare și a  tendinței băncilor de a-și raționaliza cheltuielile imobiliare.

„Pe termen scurt, cheltuielile suplimentare cu tehnologia pot compensa economiile de cost din sucursalele bancare sacrificate, dar pe termen mai lung câștigurile se vor îmbunătăți și de ele vor beneficia acționarii”, se spune în raportul FITCh, citat de NoCash, BusinessWire și de alte mijloace online de informare.

Băncile care nu pot să-și adapteze modelele lor de rețea destul de repede „va trebui să facă față declinului cotei de piață și uzurii clientelei. Utilizarea sporită a tehnologielor online face mai ușor transferul de fonduri de la o bancă la alta“, băncile neadaptate urmând să fie marginalizate, potrivit raportului Fitch.

Fenomenul este exemplificat cu știrea că Bank of America va tăia încă 16.000 de locuri de muncă până la sfârșitul anului, deoarece accelerează un program de reducere a costurilor, prin închiderea a 750 de sucursale în următorii ani, după ce mai mulți clienți sunt pe cale „să îmbrățișeze stilul de viață digital“. Bănca are peste 10 milioane de clienți de mobile banking, și va închide 200 de sucursale în acest an, după disparițai altor 178 în 2011.

Tendințe similare sunt vizibile în alte piețe din întreaga lume. Analiștii de la Credit Suisse Australia prevăd o reducere masivă în rețelele de sucursale conduse de către patru mari banci din Australia. Până la un sfert din cele 4.000 sucursale operate de ANZ, CommBank, Westpac și NAB ar putea dispărea în următorii cinci ani.

În România, bănci precum ING tind să-și transforme agențiile teritoriale în entități de tip „self banking“, și toate băncile mari oferă canalele adevcate de  operațiuni online.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...