Flanco amână ieşirea pe pieţele externe programată pentru acest an, dar deschide 12 noi magazine în România şi o reţea de lockere

Flanco, unul dintre cei mai mari retaileri locali de produse IT&C, electronice și electrocasnice, controlat aproape integral de omul de afaceri Iulian Stanciu, CEO eMAG, a amânat cu un an extinderea pe pieţele din Ungaria şi Bulgaria, programată pentru 2020, din cauza investiţiilor în dezvoltarea tehnologiei. 
Lidia Neagu - mar, 10 mart. 2020, 19:19
Flanco amână ieşirea pe pieţele externe programată pentru acest an, dar deschide 12 noi magazine în România şi o reţea de lockere

„Am avut în plan anul acesta să mergem în Bulgaria şi Ungaria, dar am amânat. Să vedem anul viitor dacă reuşim să intrăm prin Marketplace (n. red. al companiei eMag) şi, dacă lucrurile arată bine, putem să mergem şi cu magazine fizice, dar e prea devreme să vorbim de aşa ceva”, a explicat Dragoș Sîrbu, CEO Flanco Retail.

Decizia de extindere în străinătate va fi influenţată de situaţia economică actuală în condiţiile în care mulţi analişti prevăd o criză financiară cauzată de coronavirus.

„Sigur, acum se schimbă un pic si contextul. Trebuie să ne uităm în mai atent la cash, la stocul de marfă, la tot ce înseamnă costuri fixe li alocările de capital. dacă se întămplă ceva, vreo criză, investiţiile sunt primele care se pun în aşteptare”. 

În schimb, anul acesta, retailerul vrea să încheie un acord de colaborare cu Poşta Română, în special pentru oraşele mici şi mijlocii, unde compania nu deţine magazine fizice, astfel încât clienţii să poată ridica pachetele mici mai uşor de la ghişeele companiei de stat.

De asemenea, Flanco doreşte să deschidă o reţea de lockere, unde curierii vor lăsă produsele, iar clienţi le pot ridica după aceea.

De asemenea, compania are în plan să extindă rețeaua de magazine fizice din România, cu 12 unităţi noi și reamenajarea a altor patru magazine, și să investească 11 milioane lei în platforme, angajați și deschiderea magazinelor. Conform estimărilor, afacerile companiei vor crește cu 5% anul acesta, ajungând la 1,27 miliarde de lei.

„Investim în deschiderea de magazine şi în angajaţi, din surse proprii pentru că nu avem credite bancare. Anul acesta avem în plan 12 magazine. Vom mai merge şi în oraşe mai mici, şi în malluri. Se deschide unul la Târgu Mureş şi deschidem şi noi în martie, va mai fi unul la Târgovişte”. 

La finalul anului 2019, rețeaua de magazine Flanco avea 156 de unități deschise în 116 orașe. Acest număr a fost atins în urma a 30 de deschideri de magazine și a şapte închideri, desfășurate pe parcursul anului, completate cu reamenajarea a 4 magazine potrivit conceptului lansat în 2018, și anume Simplu-Ușor-Sigur.

Anul trecut, compania și-a extins numărul de magazine din rețeaua națională, concentrându-se în continuare pe prezența din orașele mici și medii. Simultan, a închis magazinele cu performanțe slabe din mall-uri.

„Ceea ce părea, inițial, o decizie foarte riscantă sau curajoasă, anume retragerea din mari centre comerciale și reorientarea către orașele medii și mici din țară, a fost, în fapt, o mutare foarte bună, și la propriu, și la figurat. Magazinele de dimensiuni mai reduse, cu vaduri bune, în orașe în care retailul modern de tip electro-IT încă nu ajunsese, au dat și dau rezultate foarte bune, reflectate în rata noastră curentă de profitabilitate”, spune Dragoș Sîrbu, CEO Flanco Retail.

Tot în rețeaua de magazine, începând cu acest an, compania acordă credite de consum mai repede, datorită unui parteneriat încheiat cu FintechOS, companie de tehnologie pentru servicii financiare.

De asemenea, a lansat o platformă de creditare de tip marketplace, prin care solicitările de finanțare ale clienților sunt trimise concomitent la mai mulți parteneri finanțatori, iar printre beneficii se numără economia mare de timp, clientul putând să-și aleagă soluția de creditare optimă, în câteva minute.

„În termeni de eficienţă, este fantastică pentru că un client petrece doar 30 de minute, iar pentru noi este o creştere de productivitate nemaipomenită pentru că introducem datele o singură dată. Am testat acest proiect anul trecut pentru că creditarea este un segment strategic pentru noi, iar această aplicaţie este unul dintre lucrurile care ne diferenţiază”, a explicat Sîrbu.

Flanco Retail, companie românească prezentă pe piaţa autohtonă din 1994, a înregistrat vânzări de 1,21 miliarde de lei în 2019, în creştere cu 13,1% faţă de anul precedent şi cu mult peste media de creştere a pieţei, care a fost de aproximativ 6,5%, conform studiilor independente.

Profitul net al companiei a crescut cu 87%, de la 21,4 milioane lei în 2018 la 40 milioane lei în 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război în Ucraina. Jumătate dintre români cred că  războiul e inevitabil și tot atâția vor mai multe trupe  NATO la noi în țară. Două treimi consideră că invazia ar fi ilegitimă
Război în Ucraina. Jumătate dintre români cred că războiul e inevitabil și tot atâția vor mai multe trupe NATO ...
Datele unui sondaj Avangarde care a măsurat percepţii publice asupra situaţiei din Ucraina, la comanda G4Media, arată ...
S-au stabilit amenzile pentru furnizorii de energie care nu recalculează facturile greșite. Sancțiuni moderate hotărâte în coaliția de guvernare
S-au stabilit amenzile pentru furnizorii de energie care nu recalculează facturile greșite. Sancțiuni moderate hotărâte ...
Liderii PSD, PNL şi UDMR reuniţi luni, într-o nouă şedinţă a coaliţiei în format online, au discutat pe tema Ordonanţei ...
Ungaria mai dă o lovitură pe piața auto. Cea mai mare companie auto din Rusia vrea să facă mașini electrice în țara vecină României
Ungaria mai dă o lovitură pe piața auto. Cea mai mare companie auto din Rusia vrea să facă mașini electrice în țara ...
Kamaz, cea mai mare companie rusească din domeniul auto, va dezvolta în Ungaria mașini electrice și ar putea ajunge să ...