Cel mai bun an pentru Flanco: creştere a profitului de 61% faţă de anul trecut

Flanco Retail a înregistrat o creştere de 61% a profitului net în 2014 faţă de anul 2013, până la 2,2 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de companie.
Alina Stanciu - joi, 19 mart. 2015, 08:25
Cel mai bun an pentru Flanco: creştere a profitului de 61% faţă de anul trecut

Cifra de afaceri a Flanco Retail, numărul doi pe piaţa comerţului tradiţional cu produse electroIT, a înregistrat o creştere de 8% faţă de anul precedent, până la 665 de milioane de lei. Cifra de afaceri include şi vânzările magazinului online flanco.ro, care au crescut cu 150%. 

Flanco are în momentul de faţă 88 de magazine în 55 de oraşe din România. 

„Piaţa de electroIT s-a întors la nivelul de două miliarde de euro pe an. 2014 a fost cel mai bun an al Flanco, din punct de vedere al vânzărilor”, a declarat Dragoş Sârbu, CEO al Flanco Retail. 

Principalele motoare de creștere ale Flanco Retail au fost electrocasnicele mari și mici, segmentul de tehnologie, cu smartphone-uri, televizoare smart, Ultra HD, în special cele cu diagonală mare, de peste 40 inch. Ritmul ascendent al vânzărilor de televizoare a fost influențat și de Campionatul Mondial de Fotbal, dar și de accesibilitatea largă a tehnologiei de ultimă. Divizia de telecom a avut un plus de 60% față de anul trecut, iar vânzările în rate au reăreyentat 20% din total.

O piaţă în creştere 

Potrivit oficialilor Flanco, piaţa electroIT din România este pe un trend ascendent, urmare a condiţiilor economice actuale, dar şi a faptului că vânzările record din anii 2007-2008 au ajuns la maturitate, iar românii încep să îşi reînnoiască aparatura. „În 2015 vedem stabilitate la nivel europena, dar şi în România. Toată lumea este optimistă”, explicfă CEO-ul Flanco Retail, potrivit căruia compania şi-a bugetat o creştere de 12% pentru anul acesta. 

Pe categorii, din datele Flanco, piaţa produselor electrocasnice mari a crescut cu 17,5% faţă de 2013 şi a ajuns la 396 milioane euro, iar cea a electrocasnicelor mici a avansat cu 13,2%, la 129 milioane euro, pe fondul revenirii încrederii consumatorilor şi concretizării unor decizii de cumpărare amânate cu 2-3 ani în urmă.

Piaţa de retail telecom este unul dintre principalele motoare de creştere a pieţei electro-IT, cu un avans de 25,2% în 2014, la 591 milioane euro, comparativ cu 472 milioane euro în 2013, pe fondul apetitului românilor pentru achiziţionarea de smartphone-uri.

Piaţa de produse electronice a avansat anul trecut cu 22,1%, la 348 milioane euro, susţinută de vânzările de televizoare, estimate de reprezentanţii Flanco la un milion de unităţi.

Pe segmentul produselor IT (tablete, notebook-uri, desktop-uri, monitoare), avansul a fost de numai 1,3%, la 455 milioane euro, în condiţiile în care preţul mediu de vânzare pentru notebook-uri a scăzut, iar vânzările de tablete, în termeni valorici, au frânat puternic, chiar dacă numărul de unităţi a crescut.

Investiţii de 10 milioane de lei

Compania Flanco Retail are în plan pentru anul în curs investiţii în valoare de 10 milioane de lei, faţă de opt milioane de lei anul trecut. Din această sumă, şase milioane vor fi alocaţi procesului de expansiune a reţelei de magazine, 3 milione de lei vor fi investiţi în tehnologie şi 1 milion de lei în dezvoltarea echipei. Retailerul electro-IT va deschide două magazine de suprafaţă mare în centrul comercial Coresi Braşov (27 martie) şi în Mega Mall Bucureşti (23 aprilie) şi alte două magazine tip box, în Tulcea şi respectiv Slatina.

Numărul angajaţilor va creşte cu 80 de persoane, dintre care circa 60 în noile magazine şi restul pentru echipa de vânzări online, care îşi va dubla numărul de angajaţi, urmând să ajungă la aproximativ 50 de persoane.

Reţeaua de magazine a crescut la 88 de unităţi la finalul anului 2014, comparativ cu 82 de unităţi în 2013 (suprafaţa netă a urcat de la 48.500 mp la 53.700 mp), numărul angajaţilor a crescut de la 900 la 1.100, iar numărul clienţilor a crescut de la 1,4 milioane în 2013 la 1,7 milioane în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul. Varianta Omicron se va extinde şi în România, nu trebuie să intrăm în panică
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul. Varianta Omicron ...
Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat pentru News.ro noul context ...
Japonia va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său
Japonia va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său
Japonia îşi va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său începând cu ...
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 6.12.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 6.12.2021
Euro începe prima zi din săptămână la valori apropiate de cea anunţată vineri de BNR.