Florent Menegaux (Michelin) consideră că piața auto nu-și poate reveni înainte de 2024

Florent Menegaux, CEO al Michelin, consideră că piața auto va întârzia să își revină, o redresare fiind probabilă abia în 2024.
Robert Stan - lun, 11 iul. 2022, 10:23
Florent Menegaux (Michelin) consideră că piața auto nu-și poate reveni înainte de 2024

Într-un interviu acordat Bloomberg TV, Florent Menegaux, director executiv al Michelin a declarat că vânzările de vehicule nu vor reveni la creștere în viitorul apropiat pentru că penuria de semiconductori persistă, războiul din Ucraina induce dezechilibre, în China au reapărut focarele de Covid, iar clienții sunt reticenți să cumpere.

În acest context, șeful companiei producătoare de anvelope care, recent, și-a anunțat extinderea către alte domenii de activitate, este de părere că economia globală va suferi o recesiune ușoară, mai degrabă decât o scădere profundă.

„Așa cum spuneam anul trecut, estimarea mea este că nu vom ajunge la o redresare reală înainte de jumătatea anului 2023”, a declarat Florent Menegaux într-un interviu pentru Bloomberg TV. Ba chiar, în opinia oficialului, noile date arată că redresarea pieței auto pare mai probabil să aibă loc în 2024.

În timp ce piața globală de mașini ar putea reveni la nivelul de dinainte de pandemie în 2024, cea din Europa ar putea rămâne în întârziere deoarece consumatorii ezită să cumpere fiind nehotărâți ce tip de vehicul să cumpere pe fondul unor reglementări de mediu mai stricte, care pot afecta valoarea mașinilor lor pe piața second-hand, este de părere Florent Menegaux.

În privința companiei sale, șeful Michelin a menționat că a fost afectată doar indirect de penuria de semiconductori deoarece livrarea unor echipamente utilizate pentru fabricarea anvelopelor a fost întârziată.

În schimb, Michelin trebuie să facă față costurilor tot mai mari de transport și creșterii prețurilor energiei, în special în Europa „unde aprovizionarea va fi dificilă și scumpă”.

În acest context, conform Bloomberg, compania condusă de Menegaux a majorat de trei ori prețurile anvelopelor în ultimele șase luni pentru a proteja marjele grupului de o creștere a costurilor estimată la 2,4 miliarde de euro.

„Din fericire, clienții sunt încă dispuși să plătească pentru anvelopele noastre. (…) Am trecut printr-o acumulare de crize fără precedent. Acum știm cum să funcționăm în acest mediu agitat”, a încheiat Florent Menegaux.

Este demn de menționat că anvelopele pentru mașini noi reprezintă doar 13% din veniturile grupului Michelin. Compania are în plan să genereze miliarde de euro din activități precum producția de celule de combustibil, imprimarea 3D sau materialele compozite. Aceste activități ar trebui, în viziunea șefilor Michelin, să genereze 30% din vânzările grupului până la finalul acestui deceniu.

Grupul Michelin deține în România trei uzine – una la Florești și două la Zalău – și o puternică rețea comercială. Sub umbrela Michelin România sunt produse diferite modele și mărci de anvelope, acestea fiind comercializate printr-o rețea națională de distribuție. De asemenea, o parte din acestea sunt exportate în Europa și America de Nord. Începând cu 2014 România a devenit centrul de coordonare al zonei comerciale din Europa Centrala și de Sud care include state precum Albania, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia și Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...