Florian Neagu (BNR): Persoanele cu credite ipotecare standard au o capacitate mai bună de plată. Măsurile de protecție cu privire la gradul de îndatorare ajută

Creşterile de dobândă din ultima perioadă au contribuit semnificativ la creşterea serviciului datoriei, însă cei cu credite ipotecare standard au o capacitate mai bună de plată, a declarat, miercuri, Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR), relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 09 nov. 2022, 16:19
Florian Neagu (BNR): Persoanele cu credite ipotecare standard au o capacitate mai bună de plată. Măsurile de protecție cu privire la gradul de îndatorare ajută

„La populaţie un singur mesaj şi anume că pentru debitorii cu credit ipotecar standard… vedem că din datele noastre aceştia sunt cei mai mulţi în sistem şi măsurile de protecţie cu privire la gradul de îndatorare ajută. Atunci când la nivelul BNR s-a implementat respectiva măsură, de a se accepta un grad maxim de îndatorare de 40%, sau 45 %, după caz, acest grad de îndatorare maxim a fost croit pentru a lua în calcul eventuale creşteri ale ratelor de dobândă, scăderi ale venitului disponibil sau pentru creditele în valută deprecieri ale monedei.

Prin urmare, într-adevăr, creşterile de dobândă din ultima perioadă au afectat semnificativ şi au contribuit semnificativ la creşterea serviciului datoriei, însă cei cu credite ipotecare standard au o capacitate mai bună de plată. Prin urmare, mesajul de aici este chiar dacă în vremuri bune, cu rate de dobândă foarte reduse, ar putea părea mai puţin confortabilă constrângerea de a nu permite un grad cât mai mare de îndatorare, când te uiţi pe o perioadă mai lungă, pe un ciclu, vedem că asemenea măsuri, care se implementează tot mai mult la nivel european, ajută. Ajută debitorii să-şi gestioneze mai bine de datoriile”, a explicat Florian Neagu, la cea de-a 25 ediţie a Forumului Bancar Român.

El a făcut o referire la profitabilitatea din sectorul bancar şi din economia reală, menţionând că în economia reală este aproape dublă.

Florian Neagu a declarat că analizând modul în care se finanţează firmele se constată că apelul la creditul bancar este destul de modest. Pe primul loc se află creditul comercial. El a precizat că acesta nu este cel mai ieftin, calculele arătând că poate fi mai scump, de ordinul zecilor de procente, faţă de cel bancar.

„Şi noi, la Banca Naţională, ne uităm cam care este rata de neperformanţă a creditelor comerciale versus credite bancare. Şi rata de neperformanţă a primelor e de trei ori mai mare decât a creditelor bancare. Prin urmare, a te finanţa prin credit comercial ai un risc de aproape trei ori mai mare să pierzi tu ca firmă comparativ cu apelul la bănci”, a spus Florian Neagu.

E a adăugat că sectorul bancar este pregătit să susţină în continuare economia având resursele şi de capital şi de lichiditate necesare pentru continuarea finanţării.

De asemenea, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi directorul general al CEC Bank, Bogdan Neacşu, a vorbit despre disponibilitatea sistemului bancar de a finanţa economia în perioada următoare.

„Trebuie să ne facem treaba în acest context şi să asigurăm intermedierea financiară. Acesta este rolul principal al băncilor comerciale, ca plecând de la astfel de semnale să găsim acele soluţii prin care să facem aceste lucruri. Ei bine, de la începutul pandemiei tot vedem că sunt tot felul de elemente care ne încearcă: am învăţat să lucrăm de la distanţă, am accelerat foarte mult digitalizarea şi este un subiect care din punctul meu de vedere trebuie continuat.

Sunt eforturi uriaşe în investiţii, pe care băncile le fac, dar iată după mai bine de doi ani de zile putem spune că suntem un exemplu, pe lângă celelalte industrii, vizavi de ce înseamnă adopţia tehnologiei şi evident promovarea serviciilor bancare. Şi asta ajută, fără doar şi poate în ce înseamnă intermedierea financiară”, a spus Bogdan Neacşu.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...