Florin Cîțu: vom prelungi plata șomajului tehnic pentru anumite categorii, dar nu va mai fi în același cuantum

06 05. 2020
83972499_2617059161749323_7479316573933535232_o_30775100

„Plata de către stat a șomajului tehnic va fi prelungită pentru anumite categorii și după 15 mai. Nu știu care va fi cuantumul. Dacă va fi mai mic. Acolo e o decizie politică. Probabil nu va fi în același cuantum”, aspus ministrul Florin Cîțu.

Între altele, el a subliniat că anul acesta nu va fi vorba despre nicio scădere de taxe și a și argumentatcu faptulc[ deja statul român are o problemă cu veniturile luate din economie .

„Dacă aș reduce taxe, am avea probleme pe termen lung cu veniturile. Nu vom umbla la taxe pentru că deja avem o problemă cu veniturile și am avea probleme pe termen lung. Să creștem, ar fi o sinucidere economică’, a spus Cîțu. 

Șomajul tehnic

Pe durata reducerii sau a întreruperii temporare a activității unei companii pentru motive economice, tehnologice sau similare, angajații vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător jobului pe care îl ocupă. Valoarea indemnizației de șomaj însă nu poate depăși 75% din salariul mediu brut pe economie.

Pentru obținerea șomajului tehnic trebuie depuse următoarele documente la ANOFM, în format electronic: 

De către angajatori: Cerere semnată și datată de către angajator și Declarație pe propria răspundere și listă angajați aflați în șomaj tehnic. În Declarație li se va cere să certifice faptul că informațiile sunt adevărate și li se va prezinta consecința juridică a prezentării unor informații false. Răspunderea este a angajatorului/persoanei care depune Cererea.

 Cererile pot fi depuse la ANOFM astfel:

  • Începând cu 1 aprilie pentru perioada 16-31 martie.
  • Începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie-16 aprilie.

Angajatorii care depun documentele la ANOFM primesc banii în termen de 15 zile de la depunerea documentelor, iar obligația acestora este ca în termen de 3 zile să plătească sumele primite angajaților aflați în șomaj tehnic.