1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

News

Cum poate ieşi România din amorţirea economică. Varianta taxe

Consultantul Florin Cîţu spune că economia României îşi va reveni, la cum arată acum graficele, doar dacă statul ar reduce de urgenţă taxele, şi, cu ele, şi cheltuielile lui de funcţionare

27 mar, 2013 | ECONOMICA.net

"Datele de până acum şi toate estimarile publice arată că 2013 o să fie un an în care economia zonei euro o să scadă.
 Atat în 2011, cât şi în 2012, contribuţia cererii externe la PIB-ul României a fost negativă, deşi economia acestei zone a început să scadă abia în partea a doua a lui 2012. Astfel, în 2013 ar trebui să ne aşteptăm tot la o contribuţie negativa", spune Florin Cîţu.

Nici pe cererea internă nu ne-am putea baza, spune analistul. Deşi estimările BNR pentru un deficit de cerere s-au îmbunătăţit faţă de noiembrie 2012, ele rămân cu mult sub cele din februarie 2012. Astfel, în continuare, resursele rămân neutilizate în economie, iar perioada până când BNR estimează că acest deficit de cerere o să fie eliminat s-a prelungit din nou.

El avertizează că suntem aprope de punctul critic pentru creditele neperformante, iar sistemul financiar bancar intră într-o perioadă de restructurare care va dura caţiva ani. Ambele ar înseamna o creditare redusă a economiei şi, implicit, o creştere economică mai mică. Graficele arata nu numai ca sistemul financiar nu creditează economia (M3 rata de crestere anuala), dar şi că cererea pentru numerar din economie a scăzut. Altfel spus, indicatorii monetari arată o economie care se restrânge.

 

Consultantul crede că soluţia la acest moment ar fi o scădere masivă a taxelor, care ar creşte automat puterea de cumpărare şi bonitatea atât a persoanelor fizice cât şi a celor juridice. "Poate că unii şi-ar restructura în condiţii mai bune creditele şi s-ar elibera astfel loc în bilanţul băncilor pentru creditare" spun e el.

Soluţia cu care vine consultantul financiar ar fi o reducere imediată a impozitelor pe venit şi pe profit la 10%. El crede că ar fi nevoie şi de o reducere în trepte a CAS la 40% şi o revenire a TVA la 19%. În contrapartidă, ar fi nevoie de o reducere a cheltuielilor statului cu subvenţiile, bunurile şi serviciile achiziţionate pentru propria-i funcţionare şi cheltuielile de personal.

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO