Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Situaţia reală din economie – deficitul bugetar depăşeşte 4% în 2019. Cele mai importante declaraţii

Economica.net
14 11. 2019
florin_citu_6758493847589_64900300

Situaţia reală din economie. Nu era cunoscută şi anticipată nici de partenerii noştri internaţionali.

Economia a fost condusă după două bugete. Unul prezentat în parlament şi unul folosit pentru baronii locali, un buget paralel. După mine, ce s-a întâmplat în ultimii trei ani arată a subminarea economiei naţionale.

La fiecare măsură au zis că va curge lapte şi miere. Tot ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani a fost premeditat. Au fost afectate fundamentele economiei.  

Datele din buget au fost schimbate discreţionar. Bugetul a fost un instrument pentru sprijinirea partidului, nu a economiei. 

Voi sesiza autorităţile competente pentru constituirea unui grup infracţional organizat în domeniul financiar. 

Când am ajuns aici era peste 4 miliarde de lei de TVA de returnat. Vom returna banii până la sfârşitul anului. 

Legea salarizării am descoperit că la 10 luni avem o datorie către concediile medicale, de 1,8 miliarde de lei. Preşedintele CAS, care trebuia să facă aceste plăţi, este în concediu, am înţeles că e bolnav. 

Creşterea consumului, nu am o problemă cu ea, ci că nu s-a făcut nimic pe partea de investiţii. E o creştere economică nesustenabilă. Pare mare, per capita, dar şi pentru că ne pleacă oamenii din ţară. Situaţia e cunoscută de partenerii internaţionali.

Deficitul bugetar este la 2,84% la 10 luni şi este estimat la peste 4% la sfârşitul anului. În fondul de rezervă mai sunt 4 milioane de lei, dar o să ne plătim toate facturile. Vom folosi bufferul pentru scăderea deficitului în ultima lună a anului şi mai căutăm şi soluţii la ANAF . Există două probleme găsite, de care nu ştiam, cea mai mare fiind deficitul de la bugetul de pensii, de 2,9 miliarde de lei.

Bugetul de anul viitor va fi construit pe legislaţia actuală. 

La rectificarea bugetară vom vedea şi ce facem cu primăriile care au rămas fără bani.