Raport SAR: România nu trebuie să încheie un nou acord cu FMI, e dăunător

Economistul Florin Cîţu susţine că un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional ar fi dăunător pentru economia României. Şi nu pentru că FMI a adus austeritatea în România şi a venit cu condiţii prea dure, ci pentru că, dimpotrivă, Fondul a fost prea docil cu guvernele României, care au ratat aproape mereu ţintele şi totuşi au primit tranşele de împrumut. Cîţu prezintă aceste concluzii în cadrul unui studiu publicat în raportul anual al Societăţii Academice Române.
Mihai Banita - joi, 14 mart. 2013, 13:33
Raport SAR: România nu trebuie să încheie un nou acord cu FMI, e dăunător

„În ultimii trei ani, FMI a spus: aţi îndeplint aceste obiective, luaţi următoarea tranşă. Doar că singurele ţinte pe care le-am îndeplinit au fost cele de deficit”, spune Cîţu, care adaugă că unul dintre cele mai importante obiective – reducerea arieratelor statului – nu a fost îndeplinit în aproape niciun an, cu excepţia unor progrese în anul 2011. „Costul în economie din arierate vine. Neplata facturilor de către stat înseamnă faliment pentru unele firme”, adaugă Cîţu, cu ocazia lansării raportului anual al Societăţii Academice Române.

„Din punct de vedere al obiectivelor agreate, nu înţeleg de ce FMI a ales să ne elibereze tranşele. Ce-a făcut FMI de-a lungul timpului: începea anul cu o ţintă, şi apoi relaxa acea ţintă”

Chiar dacă acordul cu FMI a ajutat România într-un moment în care se înregistrau ieşiri de capital, şi a convins investitorii că nu va intra în incapacitate de plată, acelaşi acord a determinat guvernele să nu mai facă nicio reformă şi să se îndatoreze suplimentar.

„Modelul pe care îl văd în relaţia România – FMI este cel din relaţia Uniunii Europene cu Grecia. Grecia, după ce a intrat în zona euro şi s-a finanţat ieftin, nu a mai avut nicio motivaţie să se reformeze. România, din moment ce a căpătat acordul, i-a dispărut şi motivaţia de reformă. România nu are nevoie şi nici nu trebuie să semneze un nou acord cu FMI”, a declarat Cîţu.

Acordul cu FMI, din cauza lipsei reformelor şi a unui stat tot mai prost implicat în economie nu a adus nici creşterea economică scontată. Prognozele din 2010 pentru 2013 indicau o creştere de 4,3%, faţă de prognozele de 1,6% din prezent.

„De fiecare dată FMI a estimat în jos ţinta de creştere economică. La început erau optimişti, iar în timp le-a scăzut optimisimul. Cred că inclusiv FMI a observat că PIB-ul potenţial a scăzut în România din 2009 şi până acum”

Cîţu mai recomandă şi revenirea la un model electoral cu ciclul la 4 ani. „Practic, economia românească nu poate să suporte alegeri din doi în doi ani. Politicul nu are nicio motivaţie să facă reforme când alegerile sunt atât de dese”, spune analistul economic, un alt obiectiv fiind constituirea unui plan pentru adoptarea monedei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...