Florin Radu, Agroland Agribusiness: Prețurile la fertilizanți și cereale s-au stabilizat. În 2023 lichiditatea fermierilor a fost scăzută

Agroland Agribusiness, companie specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură ce face parte dingrupului Agroland, a realizat anul trecut cea mai mare pondere din cifra de afaceri din tradingul de cereale, în timp ce veniturile din vânzarea de fertilizanți au scăzut cu 43% comparativ cu anul anterior, ca urmare a lichidității scăzute a fermierilor. Pentru 2024, compania spune că prețurile la fertilizanți și cereale s-au stabilizat.
Alina Stanciu - mie, 21 feb. 2024, 11:32
Florin Radu, Agroland Agribusiness: Prețurile la fertilizanți și cereale s-au stabilizat. În 2023 lichiditatea fermierilor a fost scăzută

Compania antreprenorială românească Agroland Agribusiness (BVB: AAB) a raportat pentru 2023 venituri din exploatare de 57,1 milioane de lei în 2023, o scădere cu 10% față 2022, EBITDA de 2,6 milioane de lei, o scădere de 34%, și un profit net de 1 milion de lei de lei, o micșorare cu 56% comparativ cu anul precedent.

În ceea ce privește împărțirea veniturilor pe categorii, în 2023, cea mai mare pondere în cifra de afaceri a fost reprezentată de activitatea de trading de cereale, care a crescut cu 25% comparativ cu anul precedent, până la 20,5 milioane de lei. Această creștere a veniturilor are loc chiar și în contextul scăderii prețurilor la cereale, cantitatea tranzacționată fiind cu 90% mai mare în 2023 față de cea din anul precedent.

Veniturile din vânzarea de fertilizanți au ajuns la 16,8 milioane de lei în 2023, în scădere cu 43% comparativ cu anul anterior, ca urmare a lichidității scăzute a fermierilor. Categoria pesticide a înregistrat un avans de 13%, până la 16,5 milioane de lei, în timp ce semințele input au generat venituri de 9,9 milioane de lei, o creștere de 6% față de 2022. Vânzările de combustibil input au crescut cu 32% în 2023, ajungând la 458 de mii de lei.

„Anul 2023 a fost foarte dificil pentru companiile din agribusiness, fiind unul dintre cei mai impredictibili din ultimii 15 ani. Factori precum lipsa de numerar a fermierilor, care a cauzat scăderi ale achiziției de inputuri, în special a fertilizanților, scăderea accelerată a prețului de vânzare a fertilizanților, care a afectat marjele, și dublarea prețului la transport în timpul campaniei de toamnă au influențat negativ atât veniturile încasate, cât și profitabilitatea companiei. Prin politica noastră comercială, care vizează limitarea vânzărilor către clienții care înregistrează întârzieri ale plăților până la recuperarea debitului, am reușit să reducem riscul neîncasării creanțelor, care au crescut cu doar 4% de-a lungul lui 2023. Acest fapt se datorează încasării a aproximativ 97% a creanțelor aferente anului agricol 2022/2023 până la sfârșitul lui 2023, având premise că și în acest an încasarea debitelor va atinge un nivel similar. În ciuda acestor rezultate sub așteptări din anul 2023, situația financiară a companiei continuă să fie stabilă, încheind 2023 cu o poziție de numerar de 2,1 milioane de lei, dar și cu o micșorare cu 3 milioane de lei a datoriilor totale față de începutul anului”, a declarat Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

În 2023, Agroland Agribusiness a facturat 511 clienți, un număr cu 3% mai mic față de anul 2022, ca urmare a încasării mai lente a creanțelor din ultima parte a anului. Totuși, această scădere a avut un impact limitat, având în vedere creșterea volumelor medii vândute clienților existenți, în special în ceea ce privește pesticidele și semințele input.

Cât despre 2024, managementul companiei spune că  există mai multe motive de optimism pentru sectorul agricol. „În primul rând, culturile de toamnă sunt promițătoare, pe fondul recuperării pedologice în majoritatea zonelor țării. În al doilea rând, prețurile la fertilizanți și cereale s-au stabilizat, nemaiavând oscilații majore, ceea ce oferă tuturor jucătorilor din domeniu o predictibilitate mai mare. De asemenea, există promisiuni din partea autorităților referitoare la subvenții suplimentare pentru fermierii defavorizați din zonele extinse cu secetă sau cei afectați de prețurile mici ale cerealelor din Ucraina. Astfel, analizând toți factorii cu un impact potențial asupra acestui sector, suntem încrezători că anul agricol 2023/2024 va fi unul mai stabil și mai profitabil decât cel care a trecut”, a adăugat Florin Radu.

Agroland Agribusiness este o companie antreprenorială românească, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură. Compania activează în acest moment în zona de Sud a țării, respectiv în județele Dolj, Olt, Mehedinți, Argeș, Teleorman, Vâlcea, Gorj, Dâmbovița, Ilfov, Ialomița, Călărași, Tulcea, Brăila și Constanța. Principalele inputuri agricole comercializate de Agroland Agribusiness sunt fertilizanții, pesticidele, semințele și combustibilii, astfel, compania comercializează întregul set de inputuri necesare fermierilor. În plan secundar, Agroland Agribusiness este implicată și în trading-ul cu cereale, activitate prin care achiziționează cereale de la fermieri și le valorifică către traderii mari care operează doar în puncte fixe sau doar în porturi. Astfel, Agroland Agribusiness operează ca un furnizor pentru fermieri, atât prin inputurile pe care le comercializează, dar și ca potențial cumpărător al culturilor fermierilor. Acțiunile Agroland Agribusiness sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 15 iunie 2021 sub simbolul AAB.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...