Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților

18 10. 2021
florin_roman

„În această după-amiază, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor s-a întrunit în şedinţă, după vacantarea funcţiei de preşedinte a Camerei Deputaţilor în plenul Camerei. După vacantare s-a discutat în Biroul Permanent şi s-a luat decizia ca această funcţie să fie preluată interimar, pentru o perioadă de două săptămâni, de subsemnatul. Interimatul presupune în primul rând ceea ce se va întâmpla mâine şi poimâine în Parlament. Împreună cu colegii de la Senat avem un Birou Permanent la ora 18,00, unde vom aproba calendarul audierilor în comisii şi unde vom stabili şi pentru ziua de miercuri foarte probabil ziua de învestire a noului Guvern”, a declarat Roman la Parlament, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

El a susţinut că discuţia din cadrul Biroului Permanent a fost una „colegială”.

„A fost discuţia şi despre o conducere rotativă pentru această perioadă de oarecum instabilitate şi la nivelul Camerei Deputaţilor. S-a ajuns la această soluţie. A fost un vot – şapte pentru această propunere şi cinci colegi care au fost prezenţi, dar care nu au votat”, a adăugat deputatul PNL.

Camera Deputaţilor a declarat vacantă, luni, funcţia de preşedinte al acestui for legislativ, printr-o hotărâre adoptată de plen, în urma demisiei lui Ludovic Orban.

S-au înregistrat 256 de voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”.

„Camera Deputaţilor declară vacantă funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor”, potrivit hotărârii.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, şi-a exprimat speranţa ca viitorul preşedinte să fie o persoană responsabilă, „nu neapărat din PNL”.

„Regretăm faptul Ludovic Orban nu mai e preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar sperăm ca viitorul preşedinte să fie o persoană responsabilă şi nu neapărat din rândul PNL”, a afirmat Simon.

Liberalul Ludovic Orban şi-a depus pe 13 octombrie demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

El preciza atunci că nu mai poate să fie „părtaş cu decizii luate de o conducere instalată cu forţa în fruntea PNL”.

„Am promis românilor 4 ani de stabilitate, 4 ani de pace politică, 4 ani de guvernare de centru-dreapta în care să investim, să construim, să asigurăm o creştere economică, să asigurăm creşterea veniturilor cetăţenilor, să asigurăm creşterea calităţii serviciilor publice furnizate către români, să asigurăm cu adevărat un salt în dezvoltarea României. (…) Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susţinut pe Cîţu, în frunte cu Klaus Iohannis? Literalmente au călcat în picioare democraţia în interiorul PNL, au impus o conducere împotriva voinţei reale a membrilor partidului şi, după impunerea acestei conduceri, practic şi-au încălcat toate angajamentele luate în faţa cetăţenilor români. Eu nu pot să fiu părtaş la trădarea cetăţenilor romani care şi-au exprimat încrederea în PNL”, afirma Orban.

Fostul preşedinte al PNL susţinea că demisia reprezintă pentru el „o eliberare” şi „un nou început”.