Flutter Ent a devenit acționar majoritar al grupului MaxBet în Serbia

Flutter Entertainment a achiziționat 51% din acțiunile Maxbet Serbia, valoarea tranzacției fiind de 141 de milioane de euro, în numerar. Contractul prevede posibilitatea ca pachetul rămas, de 49%, să fie achiziționat cel târziu în anul 2029.
Ion Dobreanu - mie, 25 oct. 2023, 11:34
Flutter Ent a devenit acționar majoritar al grupului MaxBet în Serbia

Potrivit reprezentanților Flutter, acordul oferă grupului acces la piața reglementată din Serbia și sprijină planurile sale de expansiune, inclusiv în regiunea Balcanilor.

Maxbet se numără printre operatorii de top din Serbia, având 2.400 de angajați în rețeaua de agenții stradale și o cotă de piață de 20% în online. În cele 12 luni de dinainte de iunie 2023, conform informațiilor din presa sârbă, operatorul a înregistrat venituri reglementate de 145 de milioane euro.

Deși părțile s-au înțeles, tranzacția nu poate fi oficializată până când nu va fi aprobată de autorități. Cel mai probabil, acționarul majoritar se va schimba în primul trimestru al anului viitor.

Obiectivul: construirea unor poziții de podium

„Sunt încântat să anunț adăugarea MaxBet la portofoliul Flutter. Această achiziție confirmă atașamentul nostru față de prioritățile strategice pe care le-am stabilit pentru divizia noastră internațională: să cumpărăm și să construim poziții de podium pe piețele reglementate”, a declarat Peter Jackson, directorul executiv al Flutter.

Potrivit acestuia, achiziționarea MaxBet, un brand de top, este o modalitate excelentă de a reproduce succesul obținut pe piețe precum Georgia, India și Italia, unde a fost identificată o „oportunitate convingătoare” de a combina expertiza locală extinsă cu know-how-ul Flutter Edge. Astfel, are loc o creștere accelerată.

Două achiziții majore în 2022

Flutter este prezent în România prin brandul Betfair și are peste 18 milioane de clienți la nivel global potrivit coduri-bonus.ro. Deși nu au fost foarte activi în 2023 în ceea ce privește activitatea de fuziuni și achiziții, reprezentanții grupului au reiterat angajamentul de a-și extinde în continuare portofoliul.

În 2022, a fost făcută o serie de achiziții. Cea mai notabilă tranzacție a fost reprezentată de achiziționarea operatorului italian de jocuri online și loterie „Sisal”, pentru 1,9 miliarde de euro. Prin mutarea din luna august, a fost confirmată strategia de investiții pentru obținerea unei poziții de lider pe piețele reglementate din întreaga lume.

Tot anul trecut, în ianuarie, Flutter a achiziționat operatorul de bingo „Tombola”, pentru 402 milioane de lire sterline. Prin urmare, grupul și-a întărit prezența pe piața de bingo, un domeniu care nu era foarte bine acoperit până în acel moment.

Achizițiile au avut un impact instant

Deși cele două achiziții sunt relativ recente, în acest domeniu calculele fiind făcute pe termen lung, impactul lor este deja vizibil în rezultatele înregistrate de grup.

În prima jumătate a anului 2023, Flutter a evidențiat beneficiile acordului cu „Sisal”, anunțând că preluarea operatorului contribuit la creșterea veniturilor în Italia. De asemenea, s-au înregistrat venituri importante în Turcia, loteria națională din această țară fiind condusă de „Sisal”.

Veniturile totale ale grupului în cele șase luni până la 30 iunie au crescut cu 41,9%, până la 4,81 miliarde de lire sterline. În ceea ce privește anul în care s-au finalizat achizițiile, veniturile în 2022 au crescut cu 27,0% față de anul precedent, până la 7,69 miliarde de lire sterline. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că „afacerea Sisal” s-a perfectat abia în a doua jumătate a anului.

În același timp, reprezentanții grupului Flutter au remarcat că adăugarea „Tombola” a contribuit la creșterea veniturilor din Marea Britanie și Irlanda cu 4,0% în întregul an.

Flutter nu este singurul gigant din industria jocurilor de jocurilor de noroc care își extinde prezența în regiunea Europei Centrale și de Est (CEE). La începutul acestui an, Entain CEE, joint-venture-ul dintre operatorul de jocuri de noroc și fondul de investiții ceh Emma Capital, a achiziționat operatorul polonez de pariuri sportive STS Holding, pentru 750 de milioane de lire sterline.

A fost a doua achiziție majoră a companiei care s-a format în august anul trecut, după tranzacția în valoare de 690 de milioane de lire sterline prin care a fost preluat SuperSport, din Croația.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...