Fluxul net de investiţii străine directe în 2021 a fost de 8,94 miliarde euro

Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2021 a înregistrat valoarea de 8,94 miliarde euro, din care 6,747 miliarde euro au reprezentat participaţii la capitalurile proprii, conform unui comunicat al Băncii Naţionale a României.
AGERPRES - vin, 30 sept. 2022, 13:37
Fluxul net de investiţii străine directe în 2021 a fost de 8,94 miliarde euro

Banca Naţională a României, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică, a realizat cercetarea statistică anuală pentru determinarea investiţiilor străine directe (ISD), principala sursă de date pentru elaborarea statisticilor ISD, scrie Agerpres.

„Obiectivul principal a fost determinarea fluxului net de ISD în cursul exerciţiului financiar 2021 în întreprinderile investiţie străină directă rezidente, a veniturilor obţinute de nerezidenţi din aceste investiţii, precum şi a soldului ISD în România la 31 decembrie 2021”, se menţionează în comunicat.

Astfel, fluxul net de investiţii străine directe în anul 2021 a înregistrat valoarea de 8,94 miliarde euro, din care 6,747 miliarde euro au reprezentat participaţii la capitalurile proprii, nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2,165 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4,582 miliarde euro.

Totodată, suma de 2,194 miliarde euro reprezintă instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanţe).

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2021 a atins nivelul de 100,288 miliarde euro, din care: 70,257 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,1%). Suma de 30,031 miliarde euro reprezintă instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanţe) (29,9%).

Veniturile din ISD în România realizate de nerezidenţi în anul 2021 au înregistrat valoarea de 8,894 miliarde euro, din care veniturile nete din participaţii la capital au fost de 8,302 miliarde euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare ce revin învestitorilor străini, în valoare de 11,008 miliarde euro, din totalul profiturilor obţinute de întreprinderile ISD şi pierderile ce revin acestora, de 2,705 miliarde euro, din totalul pierderilor înregistrate de întreprinderilor ISD în anul 2021.

Totodată, veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 592 milioane euro şi au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Te-ar mai putea interesa și
Iranul va începe construirea unei centrale nucleare în sud-vestul țării
Iranul va începe construirea unei centrale nucleare în sud-vestul țării
Iranul va începe construirea unei centrale nucleare în sud-vestul ţării, după zeci de ani de planificare a proiectului, relatează sâmbătă dpa, relatează Agerpres....
Clotilde Armand a cerut Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea și salvarea Casei Miclescu de pe Kiseleff. A fost refuzată
Clotilde Armand a cerut Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea și salvarea Casei Miclescu de pe Kiseleff. A fost ...
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, solicită Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea şi salvarea imobilului ...
România a început exportul de gaze naturale către Republica Moldova
România a început exportul de gaze naturale către Republica Moldova
România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, ...
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia, a fost expulzat din Suedia şi a sosit în ...