FMI: 20% din datoriile companiilor din zona euro sunt nesustenabile

Companiile din zona euro se confruntă cu o problemă a datoriilor care riscă să prelungească recesiunea din regiune, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internaţional într-un raport cu privire la stabilitatea financiară mondială, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 14:26
FMI: 20% din datoriile companiilor din zona euro sunt nesustenabile

FMI estimează că aproximativ 20% din obligaţiunile sau creditele companiilor europene din zona euro sunt nesustenabile şi ar putea forţa firmele să-şi reducă dividendele sau să-şi vândă din active.

‘Firmele de la periferia zonei euro au acumulat datorii considerabile în perioada de boom a creditului, pe fondul estimărilor de profituri ridicate şi a condiţiilor relaxate de creditare. În prezent companiile se confruntă însă cu reducerea datoriilor într-un context de creşterea economică redusă şi dobânzi ridicate’, se arată în raportul FMI.

Potrivit Fondului, această povară a datoriilor care presupune plata unor dobânzi mari împiedică firmele să investească în proiecte profitabile care să le permită să-şi reducă datoriile.

‘În timp ce companiile mari şi diversificate ar putea să vândă din active (inclusiv din diviziile din străinătate) pentru a reduce gradul de îndatorate, vânzarea unor active profitabile va afecta în mod negativ veniturile şi profiturile. Mai mult, reducerea suplimentară a costurilor operaţionale, a dividendelor şi a cheltuielilor de capital va impune noi riscuri la adresa creşterii economice şi încrederii investitorilor’, adaugă FMI.

Semnalul de alarmă cu privire la datoriilor companiilor este doar una dintre problemele cu care se confruntă sistemul financiar mondial, în special în Europa, în opinia FMI. Potrivit Fondului, băncile din zona euro sunt doar la jumătatea procesului de ‘deleveraging’ (aducerea obligaţiilor la un nivel comparabil cu activele lor) şi trebuie să reducă în continuare aproximativ 1.500 de dolari din bilanţurile lor.

‘Pe măsură ce continuă să-şi reducă bilanţurile, pe lângă reducerea activelor non-core, băncile ar putea fi nevoite să-şi restructureze sau reducă portofoliul de credite’ susţine FMI.

De asemenea, FMI a cerut marilor bănci centrale din întreaga lume să monitorizeze cu atenţie eforturile extraordinare de relansare a creşterii economice, avertizând că menţinerea dobânzilor de referinţă la un nivel apropiat de zero şi injecţiile de lichidităţi ar putea alimenta bulele speculative şi riscă să destabilizeze pieţele financiare.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale în SUA şi a recesiunii din Europa. Conform celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3% anul acesta şi de 4% anul viitor, după ce în ianuarie estima o creştere de 3,5% în 2013 şi de 4,1% în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...