FMI a refuzat să acorde Ungariei o linie de credit flexibilă – premier

Ungaria a cerut FMI o linie de credit flexibilă, dar a fost refuzată de instituţia internaţională, pe motiv că autorităţile de la Budapesta nu se calificã pentru acest tip de înţelegere şi ar avea nevoie de mai degrabă de un acord stand-by, a declarat, miercuri, premierul ungar, Viktor Orban.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 12:47
FMI a refuzat să acorde Ungariei o linie de credit flexibilă - premier

„Ungaria a cerut o linie flexibilă de credit şi în sfârşit FMI a spus «Nu». Negocierile sunt încă deschise, dar acum suntem foarte aproape de acest „Nu””, a declarat premierul, aflat la Bruxelles pentru discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene privind bugetul ţării.

FMI a transmis că Ungaria are nevoie de împrumuturi şi nu de o linie flexibilă de credit, a adăugat Orban, scrie agenţia Reuters, preluată de cotidianul Portfolio.

Guvernul ungar încearcă de mai mult timp să obţină din partea FMI o linie de credit flexibilă, însă Fondul a semnalat anterior că este dispus să discute doar acord stand-by obişnuit, care cuprinde condiţionalităţi ferme şi obiective cantitative.

Pentru a obţine o linie de credit flexibilă, însoţită de mult mai puţine condiţii comparativ cu un acord stand-by, Ungaria ar trebui să prezinte fundamente economice solide şi o politică economică mai disciplinată, notează Portfolio.

Anunţul premierului privind refuzul Fondului nu schimbă foare mult relaţia Ungariei cu instituţia financiară, întrucât în prezent şansele unei înţelegeri sunt aproape inexistente, notează publicaţia.

Premierul ungar se va întâlni miercuri cu mai mulţi oficiali UE, de la care va încerca să obţină derogare de la cerinţele europene privind deficitul bugetar până la alegerile din 2014, potrivit Bloomberg.

Orban se va afla miercuri la Bruxelles pentru întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, preşedintele UE Herman van Rompuy şi preşedintele Parlamentului European Martin Schulz.

Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au calificat politicile bugetare ale Ungariei ca nesustenabile, în urma unei evaluări care s-a încheiat la începutul acestei săptămâni.

Dacă nu îşi va menţine deficitul bugetar sub limita UE de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), Ungaria riscă să piardă accesul la fonduri europene în cadrul procedurii de deficit excesiv.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...