1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 21 º

Extern

FMI a supraevaluat riscul rezervelor valutare excesive

Fondul Monetar Internaţional a supraevaluat riscurile pe care acumularea de rezerve valutare de către anumite ţări (în frunte cu China) le ridică asupra stabilităţii financiare globale, arată un audit intern publicat miercuri, transmite AFP.

19 dec, 2012 | Agerpres

'FMI nu a furnizat argumente convingătoare prin care să explice de ce aceste rezerve valutare excesive ar constitui o problemă majoră pentru sistemul monetar internaţional', se arată în raportul Biroului Independent de Evaluare (IEO) din cadrul FMI.

În ultimii ani, mai multe ţări emergente au acumulat vaste rezerve valutare, în principal pentru a-şi forma o plasă de siguranţă în caz de şocuri. De exemplu China are cele mai mari rezerve valutare din lume, 3.290 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie. În repetate rânduri, FMI a apreciat că aceste rezerve pun în pericol echilibrul sistemului financiar deoarece constituirea de rezerve afectează investiţiile.

'Concentrarea FMI pe acumularea de rezerve nu a fost de ajutor în sensul că a pus accentul pe simptome mai degrabă decât pe cauzele profunde ale problemelor', se mai arată în raportul IEO, al cărui audit acoperă perioada 2000-2011.

În replică, personalul FMI a respins rezultatele auditului subliniat că raportul a înţeles în mod greşit motivaţia Fondului. 'Nu putem să sprijinim concluzia din analiza realizată de IEO potrivit căreia ţările ar trebui să fie libere să acumuleze rezerve ignorând orice posibile consecinţe pentru alte state', susţine stafful FMI.

Referindu-se la justificarea care a stat în spatele analizei FMI, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a precizat că 'motivaţia a constat în realizarea de progrese în stabilirea nivelului adecvat de rezerve în scopuri preventive având în vedere nevoia de a echilibra beneficiile cu faptul că deţinerea de rezerve excesive poate fi costisitoare atât pentru ţara respectivă cât şi pentru economia mondială'.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO