FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să reuşească "o aterizare uşoară" în cadrul bătăliei lor îndelungate contra inflaţiei, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 16 apr. 2024, 21:46
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale

În raportul semianual de stabilitate financiară publicat marţi, instituţia financiară internaţională observă că pieţele au devenit „extrem de optimiste”, comparativ cu momentul precedentului raport din octombrie, când investitorii încă îşi reveneau după turbulenţele din primăvară din sectorul bancar.

Acum, riscurile de evoluţie negativă se atenuează, dar FMI avertizează contra reducerii vigilenţei, observând că valorile ridicate ale unor clase de active, tensiunile geopolitice şi creşterea nivelului datoriei ar putea să pună probleme dacă băncile centrale vor trebui să menţină mai mult timp dobânzile ridicate, pentru a contracara inflaţia.

„Încrederea într-o aterizare lină a economiei mondiale este în creştere. Totuşi, inflaţia globală rămâne ridicată şi ar putea duce la instabilitate”, se arată în raport.

Băncile centrale şi autorităţile ar trebuie să ia măsuri prudente, în contextul atenuării inflaţiei, şi să riposteze la „aşteptările mult prea optimiste privind ritmul dezinflaţiei şi al relaxării politicii monetare”, apreciază FMI.

„Riscul primordial îl reprezintă posibilitatea ca băncile centrale, în special în SUA, să nu înceapă de fapt reducerea dobânzilor”, susţine Fabio Natalucci, director adjunct la Departamentului FMI de pieţe montare şi de capital.

În timp ce riscurile sporesc, FMI a constatat o anume stabilizare a sectorului bancar de la turbulenţele din 2023, deşi avertizează că există „câteva bănci slabe pe plan mondial” care trebuie urmărite cu atenţie.

Per ansamblu, sistemul bancar pare bine plasat pentru a face faţă stresului anticipat din sectorul imobiliar comercial, afectat de diverse probleme. Totuşi, anumite firme cu expunere ridicată s-ar putea confrunta cu presiuni, deoarece scăderile de preţ în sectorul imobiliar comercial sunt cele mai semnificative din ultimele decenii şi până acum sunt parţial compensate de economia relativ solidă, a explicat Natalucci.

În raport, FMI a atras atenţia asupra atacurilor cibernetice ca risc la adresa stabilităţii financiare. FMI apreciază că riscul „unor pierderi extreme” a crescut, deoarece în ultimii ani firmele financiare s-au confruntat cu pierderi de la milioane de dolari la miliarde de dolari. Frecvenţa atacurilor cibernetice este în creştere, avertizează FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu creșterile de pe piețele europene, ca urmare a posibilității ca Austria......
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...