FMI, către Ungaria: Rezolvaţi problemele băncii centrale, apoi discutăm

Fondul Monetar Internaţional (FMi) şi-a menţinut joi poziţia potrivit căreia este gata să înceapă negocierile cu Ungaria pentru un acord de finanţare preventiv abia după ce autorităţile de la Budapesta vor rezolva problemele legate de independenţa băncii centrale, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 14:10
FMI, către Ungaria: Rezolvaţi problemele băncii centrale, apoi discutăm

„În acest moment, mingea se află în curtea guvernului. Suntem pregătiţi să începem de îndată ce problemele importante referitoare la independenţa băncii centrale vor fi rezolvate”, a declarat reprezentantul Fondului în Ungaria, Iryna Ivascenko, la o conferinţă organizată de Forumul Oamenilor de Afaceri Ungari.

Ungaria, cea mai îndatorată naţiune din Europa Centrală, are nevoie de un acord de finanţare preventiv, pentru a ţine sub control costurile mari ale împrumuturilor şi a preveni noi retrogradări ale ratingului suveran, care se află la nivelul „junk”, nerecomandat pentru investiţii.

Parlamentul de la Budapesta urmează să aprobe în această lună amendamente făcute de guvern la legea de funcţionare a băncii centrale, dar nu este clar dacă este suficient ca FMI să accepte reluarea negocierilor.
Ivascenko a refuzat să ofere alte detalii.

„Vă asigur că problemele au fost discutate în detaliu cu guvernul, cele cinci părţi impplicate lucrează (UE, FMI, BCE, Banca Naţională şi Guvern) şi încercăm să găsim o soluţie prin aceste discuţii”, a spus reprezentanta Fondului.
Ea a adăugat că Ungaria se confruntă cu probleme „acute” legate de creşterea economică, atât pe termen scurt şi cât pe termen lung.

Deficitul bugetar şi cel de cont curent au scăzut semnificativ, dar datoria publică şi necesarul de rostogolire a acesteia se află la un nivel ridicat, astfel că Ungaria este expusă la schimbarea încrederii din piaţă, a spus Ivascenko.

„Toate ţările din regiune au aceleaşi probleme, dar în Ungaria atenţia este concentrată în mod special pe predictibilitatea şi sustenabilitatea politicilor”, a explicat ea.

Ungaria a provocat confuzie în râdul investitorilor prin politicile neortodoxe din ultimii doi ani, între care impunerea unor taxe mari de criză băncilor şi companiilor din anumite sectoare economice. În această lună a fost anunţată o nouă taxă pe serviciile financiare şi în telecomunicaţii, care a atras proteste puternice din partea companiilor.
Uniunea Europeană şi-a dat acordul luna trecută pentru începerea negocierilor pentru programul de ajutor financiar, după ce a ajuns la un compromis politic cu autorităţile ungare în privinţa unor reforme contestate, inclusiv a legii băncii centrale.

Ungaria se aşteaptă ca negocierile să poată începe luna viitoare, după ce Parlamentul va aproba amendamentele la legea băncii centrale, care rezolvă majoritatea dar nu toate obiecţiile UE, Băncii Centrale Europene şi FMI.
FMI nu a anunţat încă o dată pentru reluarea discuţiilor, iar Ivascenko a reiterat joi că depinde de guvern să ia măsurile necesare.

Analiştii se aşteaptă ca negocierile cu UE şi FMI să fie dificile, având în vedere istoricul de măsuri neprevăzute al guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...