FMI cere statelor membre să intensifice cheltuielile „favorabile creşterii economice”

Economica.net
17 04. 2016
fmi_80655200_07365800

Potrivit directorului general al FMI, Christine Lagarde, calmarea pieţelor financiare începând din februarie a redus tensiunea la reuniunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale, dar se menţine perspectiva riscurilor negative din cauza cererii slabe, a potenţialei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana şi din cauza preţurilor scăzute la petrol şi materii prime.

‘Nu a fost exact la acelaşi nivel de anxietate (atmosfera reuniunii – n.r.), dar cred ca a existat un nivel egal de îngrijorare şi un efort colectiv pentru a identifica soluţia şi răspunsurile la situaţia economică la nivel mondial’, a declarat Lagarde o conferinţă de presă.

FMI a revizuit în scădere, cu 0,2 puncte procentuale, estimările privind evoluţia economiilor dezvoltate în 2016, la 1,9%, iar pentru statele emergente şi cele în curs de dezvoltare tot cu 0,2 puncte procentuale, la 4,1%.

Potrivit instituţiei, anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,4% estimat în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, faţă de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni.

‘Incertitudinile au sporit şi riscurile la adresa unei creşteri mai reduse devin mai evidente. Conjunctura fragilă sporeşte urgenţa adoptării unui răspuns amplu pentru a stimula economia şi a gestiona vulnerabilităţile’, se arată în raportul FMI.