FMI: Creditarea în România ar putea stagna sau coborî pe termen scurt

Băncile zonei euro doresc să reducă raportul dintre împrumuturi şi depozite şi finanţarea transfrontalieră în Europa Centrală şi de Est, astfel că pe termen scurt creditarea va stagna sau va evolua negativ în multe ţări din regiune, mai ales în Bulgaria, Ungaria şi România, potrivit FMI.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 09:12
FMI: Creditarea în România ar putea stagna sau coborî pe termen scurt

„Retragerea graduală a băncilor zonei euro din Europa Centrală şi de Est va genera, probabil, probleme o perioadă. Chiar dacă măsurile semnificative luate de BCE au asigurat un răgaz foarte necesar, băncile-mamă ţintesc încă rapoarte mai reduse între împrumuturi şi depopzite, precum şi diminuarea finanţării transfrontaliere. Astfel, creşterea creditării pe termen scurt va rămâne probabil apropiată de zero sau negativă în multe ţări din Europa Centrală şi de Est, mai ales în Bulgaria, Ungaria şi România”, se arată în raportul Global Financial Stability al FMI.

Mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est prezintă unele dintre vulnerabilităţile financiare care au ţinut prim-planul crizei din zona euro. Alimentată de creditul uşor accesibil şi explozia preţurilor activelor, îndatorarea externă a urcat puternic la începutul anilor 2000, cu o rată depăşită doar de ţările de la periferia zonei euro, arată FMI.

Unele state din Europa de Est au cursuri de schimb flexibile, care facilitează ajustarea economică necesară, însă, în unele cazuri, această funcţie este limitată de procentajul ridicat al îndatorării în valută.

Rezervele modeste limitează şi mai mult capacitatea statelor din regiune de a face faţă şocurilor externe. La aceste provocări se adaugă expunerea directă către zona euro prin canale comerciale şi bancare, semnificativ mai mare decât cea a altor regiuni emergente.

Calitatea activelor bancare a continuat să se înrăutăţească în multe dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, reflectând o deteriorare a capacităţii de plată a împrumutaţilor, dar şi recunoaşterea unor credite neperformante din timpul crizei din 2008-2009.

Există în prezent un risc clar privind o continuare a intensificării problemelor legate de calitatea activelor, notează FMI. Dezintermedierea financiară de către bănci continuă, activitatea economică rămâne lentă, iar deprecierea monedei ar putea afecta populaţia şi companiile cu împrumuturi în valută.

Orice intensificare a crizei din zona euro ar exacerba aceste probleme, se arată în raport.

FMI estimează că băncile europene ar putea fi nevoite să vândă active de până la 4.500 de miliarde de dolari până în 2013, dacă liderii europeni nu-şi respectă angajamentele privind combaterea crizei datoriilor. Estimarea privind vânzările de active în cel mai pesimist scenariu este cu 18% peste nivelul de 3.800 de miliarde de dolari anticipat în aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în România
5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în România
Compania 5 to go anunță că a încheiat un parteneriat cu firma Frank Buna și devine astfel importator și distribuitor unic Latte Art Factory de pe piața locală, aducând în România cea mai......
Nicușor Dan spune că Hagag a dat în judecată Primăria Capitalei pentru refuzul de a emite autorizația de construire pe terenul din Primăverii nr. 1
Nicușor Dan spune că Hagag a dat în judecată Primăria Capitalei pentru refuzul de a emite autorizația de construire ...
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, spune că noul proprietar al terenului de pe Bulevardul Primăverii nr. 1 dă în ...
Eurostat: A crescut numărul cetățenilor europeni care își asigură cu dificultate cele necesare traiului
Eurostat: A crescut numărul cetățenilor europeni care își asigură cu dificultate cele necesare traiului
A crescut numărul europenilor care întâmpină dificultăţi în a-şi procura cele necesare traiului, relevă ultimele ...
Primăria Sectorului 5 va împrumuta până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea a 52 de blocuri
Primăria Sectorului 5 va împrumuta până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea a 52 de blocuri
Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat, în şedinţa de marţi, contractarea unui împrumut de până la 100 de milioane ...