FMI: Declinul preţului la petrol afectează Rusia, dar stimulează avansul economiei mondiale

Scăderea preţului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezintă riscuri pentru statele producătoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI după declinul de 18% al ţiţeiului înregistrat luna trecută, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 09:20
FMI: Declinul preţului la petrol afectează Rusia, dar stimulează avansul economiei mondiale

Pentru Rusia, scăderea reprezintă ‘o ameninţare semnificativă, care se adaugă fragilităţii şi vulnerabilităţii economiei, iar ei ştiu asta. Rămâne de văzut care va fi reacţia’, a declarat şeful FMI, la o conferinţă organizată de Wall Street Journal.

Un declin de 30% al preţului ţiţeiului are ca rezultat o sporire de 0,8% a avansului celor mai importante economii şi probabil de 0,6% pentru SUA, a explicat Lagarde. Deşi exportatorii sunt afectaţi, ‘per total reprezintă un câştig net’.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei şi 50% din bugetul său federal. Moscova a pierdut anul acesta aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB. Rubla rusească a coborât, luni, la un nou minim istoric în raport dolarul, trecând pentru prima dată în istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale, scrie Agerpres.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, săptămâna trecută, să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele şase luni, ceea ce a determinat o cădere a preţului barilului de ţiţei Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani.

În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a coborât cu aproape 25%. Luni, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 2,39 dolari, ajungând la 72,54 dolari.

De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut luni cu 2,85 dolari, ajungând la 69 de dolari.

FMI ar putea fi solicitat să sprijine statele mai mici dependente de exporturile de ţiţei, a anunţat directorul general al FMI.

Referindu-se la Ucraina, Lagarde a afirmat: ‘Încă mai este necesară o finanţare masivă pentru a sprijini Guvernul care şi-a arătat angajamentul de a reforma ţara’.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...