FMI: Economia germană s-ar putea contracta uşor anul acesta, în urma înăspririi condiţiilor financiare

Economia germană s-ar putea contracta uşor anul acesta, din cauza şocului provocat de preţurile la energie şi a înăspririi condiţiilor financiare, se arată într-un raport publicat de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 18 iul. 2023, 09:32
FMI: Economia germană s-ar putea contracta uşor anul acesta, în urma înăspririi condiţiilor financiare

În 2024 şi 2025, PIB-ul celei mai mari economii europene ar urma să revină pe creştere, în urma dispersării graduale a efectelor înăspririi politicii monetare şi a ajustării economiei la şocul energetic, apreciază instituţia financiară internaţională în raportul de ţară pentru Germania, scrie Agerpres.

Pe termen mediu, creşterea medie a PIB-ului ar urma să scadă sub 1%, în urma accelerării efectelor îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii.

Inflaţia ar urma să scadă în continuare, în urma atenuării preţurilor energiei şi a înăspririi politicii monetare, dar se vor resimţi efectele presiunilor salariale, avertizează FMI.

Incertitudinile sunt neobişnuit de ridicate, cu riscuri substanţiale în ambele direcţii, în special riscurile negative la adresa evoluţiei economiei, apreciază instituţia financiară internaţională.

„Incertitudinile referitoare la persistenţa inflaţiei de bază sunt în special ridicate, deoarece creşterea rapidă a inflaţiei de bază la nivelul actual nu a mai fost observată de decenii în Germania sau în alte mari economii”, se arată în raportul FMI.

În mai, Oficiul federal de statistică a anunţat că economia Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,3% în primele trei luni ale anului, după un declin de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

FMI previziona în mai o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 – 2026.

Te-ar mai putea interesa și
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta un milion de euro într-un lanț de magazine tip convenience, cu produse......
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...