FMI: Fondul discută cu partea română o serie de probleme legate de acord

Evaluarea acordului stand-by este în derulare şi priveşte mai multe probleme, a declarat joi directorul de comunicare al Fondului Monetar Internaţional, întrebat de MEDIAFAX dacă amânarea privatizării CFR Marfă ar putea duce la anularea vizitei în România a directorului FMI, Christine Lagarde.
Economica.net - joi, 20 iun. 2013, 16:34
FMI: Fondul discută cu partea română o serie de probleme legate de acord

„Evaluarea acordului este în desfăşuare şi sunt discutate o serie de probleme. Este total separat de întâlnirile planificate. Întâlnirea va avea într-adevăr loc undeva la mjlocul lunii iulie”, a declarat directorul Departamentului de comunicare al FMI, Gerry Rice, într-o conferinţă de pesă, după ce a citit întrebare transmisă online de Mediafax dacă amânarea de la CFR Marfă ar putea avea ca efect anularea vizitei în România a directorului FMI, programată pentru 16 iulie.

Agenţia MEDIAFAX a transmis două întrebări, prima privind posibilitatea ca FMI să aprobe ultima evaluarea a acordului stand-by în ciuda unui eventual eşec al privatizării CFR Marfă, precondiţie pentru analizarea în boardul FMI a ultimei evaluări, programate pentru 26 iunie.

Gerry Rice a citit în conferinţă numai a doua întrebare transmisă online de MEDIAFAX, privind vizita directorului Christine Lagarde, după care a continuat cu răspunsul citat anterior.

Board-ul FMI urmează să discute pe 26 iunie evaluările a şaptea şi a opta din cadrul acordului de împrumut cu România.

MEDIAFAX a scris anterior, citând surse, că vizita directorului general al FMI, Christine Lagarde, în România este programată pentru16 iulie, însă la acest moment prezenţa oficialului instituţiei financiare la Bucureşti a devenit incertă din cauza indiciilor privind o posibilă amânarea a desemnării unui câştigător la privatizarea CFR Marfă, precondiţie asumată în acord.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că FMI ar putea decide să nu discute în board ultima scrisoare transmisă de autorităţile române, analiză programată pentru 26 iunie, dacă se amână privatizarea CFR Marfă.

Ministerul Transporturilor a anunţat, între timp, că Grup Feroviar Român a câştigat licitaţia privind privatizarea CFR Marfă.

Autorităţile române s-au angajat, prin scrisoarea de intenţie transmisă FMI pe 10 iunie, să anunţe până pe 21 iunie un câştigător în procesul de privatizare la CFR Marfă.

Aceleaşi surse au menţionat că pe agenda vizitei directorului FMI figurează întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi conducerea băncii centrale.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că Lagarde va veni la Bucureşti, fără să menţioneaze data. Surse oficiale au afirmat atunci că vizita are ca scop evidenţierea încheierii cu succes a acordului cu România.

Guvernul a ratat mai mult de jumătate dintre angajamentele asumate în negocierile cu FMI, inclusiv ţinta arieratelor, dar înceracă să încheie cu succes acordul cu instituţia financiară.

România a îndeplinit, conform scrisorii de intenţie transmise de Guvern către FMI pe 10 iunie, document obţinut de MEDIAFAX, doar două dintre cele cinci criterii de performanţă cantitative şi tot două dintre cele cinci ţinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanţă privind activele externe nete ale Băncii Naţionale a României, cel privind soldul bugetului general consolidat şi cel privind arieratele bugetului de stat.

Ţintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele întreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate.

Principalele precondiţii pentru închiederea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de către autorităţile locale şi privatizarea CFR Marfă.

„Autorităţile din România îşi reafirmă angajamentul faţă de programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi de Banca Mondială. Din păcate, în ultima parte a anului 2012, au existat derapaje în implementarea programului. Consolidarea bugetară a continuat, dar mai multe criterii de performanţă stabilite pentru cea de-a şaptea şi cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate şi programul reformelor structurale a înregistrat întârzieri”, admite Guvernul în scrisoarea de intenţie.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate. În luna ianuarie o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.

Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...