1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

FMI, îngrijorat de riscurile retragerii dezordonate a măsurilor de stimulare ale băncilor centrale

Stabilitatea financiară poate fi pusă în pericol de o retragere dezordonată a măsurilor excepţionale luate de marile bănci centrale pentru combaterea crizei financiare, avertizează FMI într-un raport citat de AFP.

11 apr, 2013 | Mediafax

"În anumite cazuri riscurile nu provin din politicile neconvenţionale ci din dificultatea de a le retrage", se arată în raportul FMI publicat înainte de apariţia, săptămâna viitoare, a previziunilor economice mondiale ale instituţiei.

De la declanşarea crizei financiare mondiale, băncile centrale din mai multe ţări bogate, în special Rezerva Federală (Fed) din SUA şi Banca Centrală Europeană (BCE) s-au angajat în politici costisitoare constând în achiziţii de obligaţiuni şi reducerea dobânzilor de politică monetară, pentru a suplimenta lichidităţile în piaţă şi a evita blocarea creditării.

FMI cere băncilor centrale prudenţă în retragerea măsurilor de stimulare.

"Riscurile trebuie anticipate şi gestionate, în special pentru că politicile de suplimentare a lichidităţilor reprezintă un teren necunoscut", se arată în raport.

FMI este îngrijorat în special în privinţa unor viitoare creşteri ale dobânzilor, care se află la minime istorice în Europa şi SUA.

"O majorare dezordonată sau excesivă va complica puternic adpatarea la un nou mediu financiar", fiind posibil să fie afectată calitatea anumitor obligaţiuni, potrivit raportului.

De asemenea, pe termen scurt băncile cu o capitalizare mai slabă ar putea avea de suferit.

Fondul este îngrijorat şi în privinţa incertitudinilor care planează asupra strategiei băncilor centrale legată de obligaţiunile suverane cumpărate pentru susţinerea statelor şi a căror vânzare precipitată poate provoca scăderi pe piaţă şi creşterea dobânzilor cerute guvernelor.

Fed şi Banca Japoniei deţin în prezent 10% din datoriile guvernelor lor, în timp ce BCE deţine 5%-6% din obligaţiunile de stat italiene şi spaniole.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO