FMI înrăutăţeşte estimările privind avansul economiei mondiale şi avertizează asupra riscurilor unui Brexit

Economica.net
12 04. 2016
07_chris_parker_1363_ab_1_96645000

Anul acesta economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, faţă de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni.

‘Incertitudinile au sporit şi riscurile la adresa unei creşteri mai reduse devin mai evidente. Conjunctura fragilă sporeşte urgenţa adoptării unui răspuns amplu pentru a stimula economia şi a gestiona vulnerabilităţile’, se arată în raportul FMI.

FMI a revizuit în scădere, cu 0,2 puncte procentuale, estimările privind evoluţia economiilor dezvoltate în 2016, la 1,9%, iar pentru statele emergente şi cele în curs de dezvoltare tot cu 0,2 puncte procentuale, la 4,1%.

Criza migraţiei din Europa şi conflictele din Orientul Mijlociu alimentează fluxurile de refugiaţi iar fenomenele meteo extreme, cum ar fi El Nino, reprezintă riscuri suplimentare la adresa perspectivelor globale de creştere, a avertizat economistul şef al FMI, Maurice Obstfeld.

FMI cere economiilor avansate să adopte reforme structurale pentru a sprijini creşterea economică şi băncilor centrale să menţină politica monetară relaxată. Obstfeld susţine că investiţiile guvernamentale în proiecte de infrastructură şi încurajarea cercetării vor stimula PIB-ul mondial.

În Marea Britanie, planificatul referendum din iunie privind apartenenţa la UE a creat deja incertitudini pentru investitori. Un Brexit ar putea provoca pagube regionale şi globale severe prin perturbarea actualelor legăturilor comerciale, a avertizat Maurice Obstfeld.

FMI a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB-ului Marii Britanii în acest an la 1,9%, faţă de un avans de 2,2% previzionat anterior. În 2015 economia britanică a crescut cu 2,3%.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.