1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Extern

FMI: Portugalia va beneficia de mai mult timp pentru reducerea deficitului

Fondul Monetar Internaţional va acorda Portugaliei următoarea tranşă de 657 milioane de euro din pachetul de asistenţă financiară şi va accepta cererea Lisabonei de a beneficia de un răgaz suplimentar pentru a-şi reduce deficitul bugetar, transmit AP şi Reuters.

13 iun, 2013 | Agerpres

Astfel, noile ţinte de deficit sunt de 5,5% din PIB în 2013, de la 4,5% stabilit iniţial, 4% în 2014 şi de 2,5% în 2015, deoarece economia Portugaliei este afectată de măsurile de austeritate adoptate în schimbul pachetului de asistenţă financiară.

'Autorităţile portugheze au adoptat un program echilibrat economic, care stimulează creşterea şi crearea de locuri de muncă', a declarat John Lipsky, director în cadrul FMI.

Prin relaxarea obiectivelor Portugaliei, creditorii internaţionali au recunoscut că măsurile de austeritate au contribuit la reculul economiei şi la creşterea şomajului. În prezent, creditorii estimează că PIB-ul Portugaliei va înregistra o contracţie de 2,3%, faţă de o scădere de 1% cât preconizau în luna noiembrie. De asemenea, troica şi-a revizuit în jos şi estimările de creştere pentru 2014, când Portugalia ar urma să înregistreze un avans al PIB de 0,6%, faţă de 0,8% cât estima anterior.

În aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.


loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO