FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025

Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din China şi Europa şi al efectelor negative cauzate de cele două războaie regionale, se arată în cel mai recent raport "World Economic Outlook", publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 16 apr. 2024, 18:35
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025

Instituţia financiară internaţională estimează o creştere a PIB-ului global de 3,2% în 2024 şi în 2025, aceeaşi rată ca în 2023. Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creştere cu 0,1 puncte procentuale, faţă de estimarea din ianuarie, în special în urma îmbunătăţirii perspectivelor SUA.

„Constatăm că economia globală rămâne destul de rezilientă. Multe ţări au sfidat predicţiile sumbre privind recesiunea, deoarece băncile centrale au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia”, le-a spus jurnaliştilor Pierre-Olivier Gourinchas, economistul şef al FMI.

Multe state au arătat de asemenea un impact mai redus al pandemiei şi al crizei costului vieţii, revenind la nivelul economiei de dinaintea pandemiei mult mai rapid decât se estima anterior, se arată în raportul FMI.

Inflaţia scade, dar progresele în readucerea ei la ţintele stabilite de băncile centrale au încetinit în ultimele luni, în timp ce datele recente din SUA arată o cerere robustă, a apreciat Gourinchas.

„Traiectoria generală rămâne una în care ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în cursul anului şi să determine Rezerva Federală a SUA să înceapă reducerea dobânzilor. Poate nu atât de rapid cum se aşteaptă pieţele”, a declarat oficialul FMI pentru Reuters.

FMI previzionează un avans al PIB-ului SUA de 2,7% în 2024, după ce în ianuarie previziona o creştere de 2,1%, pe fondul solidităţii peste aşteptări a pieţei forţei de muncă şi al cheltuielilor de consum la finalul lui 2023 şi în 2024. Efectul întârziat al înăspririi politicii monetare şi fiscale ar urma să încetinească creşterea economiei americane la 1,9% în 2025, deşi este o îmbunătăţire faţă de avansul de 1,7% estimat în ianuarie.

În schimb, prognoza pentru zona euro a fost înrăutăţită, în special în urma încrederii reduse a consumatorilor din Germania şi Franţa. Anul acesta, zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8%, după ce în ianuarie FMI previziona o creştere de 0,9%.

Şi previziunile pentru Marea Britanie au fost revizuite în scădere, din cauza efectelor dobânzilor mari şi a inflaţiei persistent ridicate. Anul acesta, economia britanică ar urma să urce cu 0,5%, faţă de un avans de 0,6% prognozat anterior de FMI.

Instituţia financiară internaţională nu a modificat estimările privind evoluţia PIB-ului Chinei, care anul acesta ar urma să înregistreze o creştere de 4,6%, de la 5,2% în 2023, şi un nivel de 4,1% în 2025. Dar lipsa unor măsuri semnificative de restructurare a sectorului imobiliar al ţării ar putea prelungi nivelul scăzut al cererii pe plan intern şi ar putea înrăutăţi perspectivele economiei chineze, avertizează FMI.

În schimb, FMI a îmbunătăţit, cu o jumătate de punct procentual, prognoza privind creşterea PIB-ului Braziliei în 2024, la 2,2%, şi cu 0,3 puncte procentuale estimarea pentru economia Indiei, la 6,8%.

Una dintre cele mai mari surprize o reprezintă revizuirea în creştere a previziunilor privind PIB-ul Rusiei, care anul acesta ar urma să urce cu 3,2%, după ce în ianuarie FMI estima un avans de 2,6%. Îmbunătăţirea vine în urma veniturilor solide de pe urma exporturilor de petrol, pe fondul preţurilor ridicate pe plan global, a cheltuielilor guvernamentale solide şi a investiţiilor legate de producţia de război, alături de cheltuielile de consum mai ridicate, în contextul înăspririi pieţei forţei de muncă. PIB-ul Rusiei ar urma să urce cu 1,8% în 2025, după ce în ianuarie FMI previziona o creştere de 1,1%.

Ritmul de creştere al economiei Ucrainei va încetini la 3,2% în 2024 şi va accelera la 6,5% în 2025.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu creșterile de pe piețele europene, ca urmare a posibilității ca Austria......
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...