FMI prognozează o scădere a preţurilor materiilor prime în 2012-2013

Fondul Monetar Internaţional a avertizat marţi ţărilor exportatoare de materii prime să se pregătească pentru o scădere a preţurilor având în vedere perspectivele slabe ale economiei mondiale, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 15:46
FMI prognozează o scădere a preţurilor materiilor prime în 2012-2013

Cu prilejul publicării primelor două capitole din următoarea ediţie a raportului World Economic Outlook, care cuprinde şi noile prognoze privind creşterea economiei mondiale, Fondul a avertizat că pe termen mediu este mai probabil ca preţurile materiilor prime să scadă decât să se menţină la nivelul actual.

„Perspectiva economică globală slabă sugerează că este puţin probabil ca preţul materiilor prime să crească în ritmul înregistrat în ultimul deceniu. De fapt, pe baza prognozelor World Economic Outlook, preţul materiilor prime ar urma să scadă uşor în 2012-2013. Riscurile semnificative la adresa creşterii economice globale pun şi ele noi presiuni pentru o ajustare în jos a preţurilor materiilor prime”, se arată în raportul FMI.

Potrivit Fondului, preţurile la petrol sunt un factor considerabil care determină direcţia viitoare a preţurilor la materiile prime. În situaţia în care preţul petrolului ar înregistra o creştere explozivă, ca urmare a unor deficienţe în aprovizionare, acest lucru ar putea afecta cererea mondială şi ulterior ar scădea şi preţul altor materii prime.

O altă secţiune a World Economic Outlook se concentrează pe rolul jucat de datoriile gospodăriilor în colapsul financiar din 2007 şi în relansarea ulterioară. FMI susţine că în ţări precum Marea Britanie, SUA, Spania şi Irlanda, unde a avut loc un colaps al pieţei imobiliare însoţit de un grad ridicat de îndatorare al gospodăriilor, relansarea economică va necesita o perioadă mai lungă de timp.

„Spargerea bulei speculative de pe piaţa imobiliară precedată de o creştere semnificativă a datoriilor gospodăriilor tinde să fie asociată cu o contracţie semnificativ mai mare a activităţii economice. Declinul înregistrat de consumul gospodăriilor şi PIB-ul real sunt semnificativ mai mari, şomajul creşte mai mult iar reducerea activităţii economice durează cel puţin cinci ani… Recesiunile precedate de creşteri semnificative ale datoriilor gospodăriilor sunt mai severe”, se arată în raportul FMI.

Potrivit Fondului politicile macroeconomice sunt cruciale în perioadele de reducere a gradului de îndatorare a gospodăriilor. Relaxarea politicii monetare în economiile în care în mod normal ipotecile au dobânzi variabile poate reduce ratele creditelor, evitând intrarea în incapacitate de plată a gospodăriilor.

Publicarea acestui raport are loc în înaintea reuniunilor de primăvară de la FMI şi Banca Mondială, programate a începe la 20 aprilie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...