FMI şi Ucraina au ajuns la un acord care ar putea debloca o tranşă de 700 de milioane de dolari

Fondul Monetar Internaţional şi Ucraina au ajuns luni la un acord care deschide calea pentru ca autorităţile de la Kiev să primească o tranşă de 700 de milioane de dolari precum şi prelungirea acordului de împrumut în valoare de cinci miliarde de dolari până în luna iunie a anului următor, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 19 oct. 2021, 09:23
FMI şi Ucraina au ajuns la un acord care ar putea debloca o tranşă de 700 de milioane de dolari

Anul trecut, Ucraina a reuşit să încheie un acord stand-by cu FMI, în condiţiile în care această ţară a intrat în recesiune din cauza pandemiei de coronavirus. Însă eliberarea tranşelor a fost întârziată ca urmare a îngrijorărilor privind reformele şi independenţa băncii centrale, scrie Agerpres.

După o analiză virtuală a progreselor realizate de Guvernul de la Kiev, FMI a anunţat luni seara că a ajuns la un acord la nivel de staff care permite deblocarea finanţării, fiind nevoie doar de aprobarea boardului FMI. Potrivit instituţiei financiare internaţionale, finalizarea primei revizuiri a acordului stand-by în valoare de cinci miliarde de dolari, care conform termenilor actuali ar urma să expire în luna decembrie, va permite eliberarea unei tranşe de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că se aşteaptă ca boardul executiv al FMI să aprobe acordul în luna noiembrie. „Aceasta va permite Ucrainei să primească aproximativ 700 milioane de dolar şi confirmă încă odată strânsa noastră cooperare”, a scris Vladimir Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

În perioada 21 septembrie – 18 octombrie, staff-ul FMI a avut discuţii online cu autorităţile ucrainene. Şeful misiunii FMI, Ivanna Vladkova Hollar, a spus că cele două părţi au ajuns la un acord cu privire la un set revizuit de politici economice, financiare şi structurale necesare pentru a răspunde la criza economică şi sanitară provocată de COVID-19, menţinând în acelaşi timp stabilitatea financiară şi macroeconomică, reducând vulnerabilităţile şi eliminând obstacolele care stau în calea investiţiilor private.

Într-un mesaj separat, guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, a anunţat că banca centrală a aprobat deja un plan care vizează aducerea creditelor neperformante în băncile de stat, un indicator structural pentru prima revizuire.

În perioada 2015-2017, Ucraina a închis două treimi din băncile comerciale, care au devenit insolvente din cauza unor credite riscante netransparente. De asemenea, Guvernul de la Kiev a fost nevoit să naţionalizeze PrivatBank, cea mai mare bancă comercială din Ucraina, care avea un deficit de capitalizare de peste 5,5 miliarde de dolari.

La mijlocul acestui an, Parlamentul Ucrainei a aprobat o serie de amendamente care consolidează independenţa Băncii Naţionale şi extind atribuţiile sale de reglementare. Această lege era o condiţie obligatorie pentru ca Guvernul de la Kiev să obţină noi fonduri de la Fondul Monetar Internaţional, în cadrul unui acord stand-by în valoare de cinci miliarde de dolari. Programul cu FMI, pe care Ucraina l-a obţinut anul trecut, s-a blocat pe fondul îngrijorărilor cu privire la independenţa băncii centrale şi al eforturilor Guvernului de la Kiev de a combate corupţia, după ce guvernatorul a demisionat acuzând presiuni politice iar curtea constituţională a anulat unele măsuri anti-corupţie.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...