FMI vine la Bucureşti pe 15 ianuarie pentru evaluările 7 şi 8 ale acordului

O misiune a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară
Economica.net - joi, 03 ian. 2013, 09:27
FMI vine la Bucureşti pe 15 ianuarie pentru evaluările 7 şi 8 ale acordului

„O misiune FMI, condusă de Erik de Vrijer, va vizita Bucureştiul de la 15 până pe 29 ianuarie 2013 pentru a efectua cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by cu România. Misiunea FMI va discuta cu autorităţile române pe marginea evoluţiilor economice recente şi prognozei, a bugetului consolidat pe 2013, progresului în privinţa reformelor structurale, precum şi a politicii monetare”, a declarat reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, într-un comunicat transmis joi.

Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, precizează Lybek.

Oficialul FMI reiterează că autorităţile române nu intenţionează să acceseze resursele disponibile în cadrul acordului stand-by, tratând înţelegerea ca una de tip preventiv.

Premierul Victor Ponta a declarat la votul de învestitură al Guvernului, în plenul Parlamentului, că Guvernul este hotărât să încheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială deoarece UE este în plină furtună economică, precizând că nu toate propunerile formulate de aceste instituţii sunt mereu perfecte, dar că un astfel de acord este important.

„Nu tot ceea ce ne propune FMI sau Comisia Europeană sau Banca Mondială este întotodeauna perfect, avem obligaţia să negociem în numele României, dar în acelaşi timp avem obligaţia să avem un nou acord preventiv, să arătăm seriozitate şi că avem din ce în ce mai puţină nevoie în anii care urmează de cineva care să ne controleze dacă facem ceea ce este bine, de fapt, pentru ţara noastră”, a spus Ponta.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat la rândul său că Guvernul va încerca să opereze o reducere de taxă chiar din acest an, cu condiţia ca experţii FMI, BM şi CE să fie de acord cu propunerea sau cu măsurile de compensare în cazul în care rezultă un efect negativ asupra bugetului.

El a arătat că ministerul va începe discuţii tehnice cu experţii FMI pe marginea proiectului de buget chiar înainte de sosirea delegaţiei misiunii de evaluare. Potrivit lui Chiţoiu, proiectul de buget va fi definitivat împreună cu delegaţia FMI şi va fi depus în Parlament înainte de sfârşitul lunii ianuarie.

În programul de guvernare au fost anunţate mai multe măsuri de reducere a fiscalităţii în perioada 2013-2016, cele mai importante fiind scăderea TVA de la 25% la 19%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale şi trecerea de la cota unică de 16% la o cotă progresivă cu nivele de impozitare de 8%, 12% şi 16%.

Premierul Ponta a declarat marţi seară într-o emisiune televizată că impozitarea diferenţiată a veniturilor nu va fi probabil introdusă în acest an, dar principiul conform căruia taxarea trebuie să fie mai redusă pentru unele categorii sociale va fi avut în vedere în continuare.

FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că doreşte să discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie. Totuşi, în noiembrie a fost prezentă o misiune tehnică, în timpul căreia experţii FMI au analizat performanţele economice şi bugetare, fără a face însă niciun fel de declaraţii publice şi fără un raport către consiliul director al Fondului.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să se finalizeze în lunile martie-aprilie ale acestui an.

Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, însă, în luna noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere, care ar urma să fie închisă înainte de termen.

Te-ar mai putea interesa și
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
Aproape trei sferturi din capacitatea de stocare a gazelor naurale din România este deja plină, și nici nu a trecut prima lună de vară....
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, ...
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ani. A comandat studiu
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ...
Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a invitat companiile de consultanță să depună oferte pentru a efectua o analiză ...