FNGCIMM: Plafonul IMM INVEST România în valoare de 15 miliarde de lei a fost subscris de finanțatori în proporție de 120,5%

Un număr de 20 de bănci şi-au manifestat, până acum, intenţia de a semna convenţii de garantare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), în cadrul Programului IMM INVEST România, informează FNGCIMM prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Economica.net - mie, 15 apr. 2020, 15:05
FNGCIMM: Plafonul IMM INVEST România în valoare de 15 miliarde de lei a fost subscris de finanțatori în proporție de 120,5%

Plafonul IMM INVEST România în valoare de 15 miliarde de lei a fost subscris de finanţatori în proporţie de 120,5%. Instituţiile de credit mai au timp până joi la ora 24:00 să transmită către instituţie solicitările de înscriere, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica, precum şi valoarea estimată a finanţărilor pentru anul 2020 pe care le vor acorda în cadrul Programului IMM INVEST, se specifică în comunicat.

Programul IMM INVEST România se va lansa vineri, 17 aprilie, la ora 10:00, când aplicaţia programului va permite înscrierea IMM pe platforma www.imminvest.ro.

Pentru plasarea de solicitări pentru creditare, IMM-urile trebuie să parcurgă următoarele etape: accesează aplicaţia disponibilă pe portalul www.imminvest.ro, completeză online datele de identificare, ataşează declaraţia IMM în format pdf, solicită unul sau mai multe credite sau linii de credit.

Ulterior, aplicaţia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării, iar FNGCIMM, după verificarea informaţiilor furnizate de solicitant, va emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului, şi un număr de înregistrare.

Mai departe, FNGCIMM va transmite, online, instituţiei de credit selectate, documentele înregistrate de IMM, precum şi acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant. Instituţia de credit va analiza cererea de finanţare şi va adopta intern decizia de acordare a creditului, conform solicitării beneficiarului.

Ultima etapă a procesului constă în aprobarea creditului de către instituţia de credit şi în transmiterea către FNGCIMM a solicitării privind acordarea garanţiei de stat.

Programul IMM Invest România permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiţii şi/sau a unuia sau mai multor credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele şi în contul statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice.

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde de lei.

FNGCIMM va garanta aceste finanţări în numele şi în contul statului român, iar garanţiile vor putea acoperi un procent de maximum 80% din creditele de investiţii, cu o valoare maximă de 10 milioane de lei, şi din creditele/liniile de credit destinate finanţării capitalului de lucru necesar întreprinderilor mijlocii, în valoare de până la 5 milioane de lei, şi/sau un procent de 90% din creditele/liniile de credit, în valoare de până la un milion de lei acordate întreprinderilor mici, respectiv din creditele/liniile de credit de până la 500.000 lei, acordate microîntreprinderilor.

Valoarea creditelor/liniilor de credit se va dimensiona în funcţie de media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane de lei.

Pentru IMM-urile nou-înfiinţate, valoarea maximă a finanţării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanţele lunare.

Durata maximă a finanţării în cazul creditelor pentru realizarea de investiţii este de 72 de luni, fără posibilitate de prelungire, iar durata maximă a finanţării în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de încă 36 de luni.

Programul IMM Invest România asigură o finanţare rapidă, fără costuri de finanţare şi de garantare, având avantajul garanţiei statului pentru toate categoriile de credite, dobânda şi comisionul de garantare fiind suportate integral de la bugetul de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice. Subvenţionarea totală a costurilor cu dobânzile şi comisioanele se aplică de la data acordării creditului până la 31 martie 2021, cu posibilităţi de prelungire.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Te-ar mai putea interesa și
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional urmând să aibă loc la ora 11:00, a anunţat vineri......
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene offshore
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene ...
Iberdrola va continua să parieze în următorii ani pe proiectele de energie eoliană offshore, aproape triplând valoarea ...
Consiliul UE interzice difuzarea a încă patru canale mass-media ce sprijină propaganda Rusiei
Consiliul UE interzice difuzarea a încă patru canale mass-media ce sprijină propaganda Rusiei
Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să suspende activităţile de difuzare în Uniunea Europeană a patru noi canale ...
Uber introduce noi produse și opțiuni pentri clienții săi. Deocamdată nu și în România
Uber introduce noi produse și opțiuni pentri clienții săi. Deocamdată nu și în România
Uber lansează noi produse și opțiuni care încurajează acțiuni comunitare prin care utilizatorii pot economisi bani ...