FOCUS: Americanii din 27 de state participă la 172 de referendumuri pe 6 noiembrie

Legalizarea consumului de canabis, căsătoria între persoane de acelaşi sex, eliminarea din Constituţia Alabamei (sud) a unor legi segregaţioniste repretintă o parte dintre cele 172 de subiecte ale unor referendumuri locale organizate pe 6 noiembrie, alături de alegerea preşedintelui, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 03 nov. 2012, 16:32
FOCUS: Americanii din 27 de state participă la 172 de referendumuri pe 6 noiembrie

În total, în cele 27 de state vizate, se vor desfăşura 172 de referendumuri locale, ale căror texte sunt aplicabile la nivelul statului respectiv, unor comitate sau municipalităţi.

Multe dintre ele au fost lansate în speranţa motivării alegătorilor şi atragerii la urne a celor care consideră că alegerile prezidenţiale nu reprezintă o miză suficientă.

„Organizarea unor referendumuri creşte rata participării cu câteva puncte procentuale, oamenii fiind mai preocupaţi de anumite probleme care îi aduc la vot”, explică Jennie Drage Bowser, o analistă specializată în referendumuri în cadrul Conferinţei Naţionale a Congreselor Statelor Americane.

„Ceea ce nu este clar, este dacă o propunere conservatoare atrage mai mulţi alegători conservatori sau dacă o măsură progresistă angrenează mai mulţi alegători moderaţi”, adaugă ea.

Statul-cheie Florida, care ar putea să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale – cel ce i-a oferit o victorie lui George Bush îmotriva lui Al Gore în 2000 cu o mână de voturi -, a programat mai multe referendumuri destinate motivării republicanilor.

Între acestea, interdicţia finanţării publice a avorturilor, acordarea unui acces la subvenţii publice unor grupuri religioase sau abrogarea unuia dintre punctele esenţiale ale reformei în domeniul sănătăţii a preşedintelui Obama. Asupra acestui subiect, alte patru state, inclusiv statul-cheie Missouri (centru), organizează referendumuri vizând dinamitarea directă a acestei reforme.

În Ohio (nord), democraţii speră să redeseneze harta electorală în avantajul lor, în timp ce statul Colorado (vest) va încerca să legalizeze consumul de canabis – o măsură susceptibilă să fie adoptată, potrivit ultimelor sondaje.

Legalizarea totală a consumului de canabis se află şi în discuţie şi în statele Oregon şi Washington (nord-vest) şi exclusiv în scopuri medicale în Arkansas (centru) şi Montana (nord).

Căsătoria va fi o altă temă majoră a referendumurilor din 2012. Pentru prima dată, alegătorii americani sunt invitaţi să se pronunţe asupra unor propuneri vizând autorizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, ci nu să o interzică, spre exemplu în Maine (est), Maryland (est) şi Washington – trei state în care ar urma să învingă tabăra „da”, potrivit unor sondaje.

Statul Minnesota (nord), în schimb, ar putea să devină al 31-lea stat din ţară care stipulează prin Constituţie faptul că o căsătorie este rezervată cuplurilor heterosexuale.

După ce a făcut acest lucru în 2008, statul California, care are mai degrabă statut de pionier în Statele Unite, organizează 11 referendumuri în acest an, cu privire la abolirea pedepsei cu moartea, etichetarea organismelor modificate genetic (OGM) sau creşterea impozitelor în vederea finanţării şcolilor şi serviciilor sociale de urgenţă.

Statul Alabama (sud) le va cere cetăţenilor să îndepărteze din Constituţie referinţe vechi la segregarea în şcoli şi să anuleze un impozit care nu mai este colectat de zeci de ani. Constituţia acestui stat impune organizarea unui referendum pentru efectuarea oicărei schimbări a legii sale fundamentale.

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...