Fond european cu buget de 2,5 miliarde euro, pentru sprijinirea persoanelor defavorizate din UE

Comisia Europeană (CE) a propus crearea unui fond pentru a ajuta persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană, în acest sens fiind prevăzut un buget de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2002, din care statele membre să asigure 15 la sută, se arată într-un comunicat de miercuri.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 19:47
Fond european cu buget de 2,5 miliarde euro, pentru sprijinirea persoanelor defavorizate din UE

CE a propus să creeze un fond pentru a ajuta persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană, acesta urmând să sprijine sistemele statelor membre de furnizare de alimente, de îmbrăcăminte şi alte bunuri esenţiale pentru persoanele fără adăpost şi copiii defavorizaţi material.

„Propunerea este transmisă în prezent, spre aprobare, Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene. Comisia a prevăzut un buget de 2,5 miliarde euro pentru Fond în perioada 2014 – 2020, ca parte din propunerea sa din iunie 2011 privind un cadru financiar multianual. Statele membre vor fi răspunzătoare pentru plata a 15 la sută din costurile programelor lor naţionale, restul de 85 la sută provenind din Fond”, se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX de Reprezentanţa CE în România.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, a declarat, miercuri, că la nivel european este nevoie de noi mecanisme de solidaritate şi resurse corespunzătoare pentru a ajuta persoanele defavorizate şi sărace, care în multe cazuri, trăiesc într-o situaţie de urgenţă socială reală.

Comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a adăugat că noul fond propus ar oferi ajutor concret celor mai vulnerabile persoane din Europa, în vederea integrării lor în societate.

„El (fondul – n.r.) va fi o demonstraţie concretă a solidarităţii UE cu cei mai slabi – cei care au fost cel mai grav afectaţi de criza economică şi socială.

Sper ca statele membre şi Parlamentul European să adopte rapid această propunere, precum şi bugetul însoţitor, astfel încât ajutorul să ajungă fără întârziere la cei care au nevoie de sprijin”, a spus Andor.

În cadrul fondului propus, statele membre vor solicita finanţare pentru a sprijini programele operaţionale ce acoperă perioada 2014 – 2020 pentru sisteme care oferă, prin intermediul organizaţiilor partenere, alimente pentru cele mai defavorizate persoane, îmbrăcăminte şi alte produse esenţiale.

Stabilirea criteriilor detaliate de alocare a asistenţei va fi responsabilitatea statelor membre sau chiar a organizaţiilor partenere, deoarece acestea sunt cele mai în măsură să direcţioneze asistenţa în funcţie de necesităţile locale.

„Pentru a îndeplini obiectivele de coeziune socială ale fondului, organizaţiile partenere nu ar trebui numai să ofere asistenţă materială celor mai defavorizate persoane, ci şi să îşi asume, de asemenea, activităţi de bază care vizează integrarea socială a acestora. Fondul ar putea, de asemenea, să sprijine astfel de măsuri conexe”, se mai arată în comunicat.

Autorităţile naţionale ar putea să utilizeze acest fond pentru achiziţionarea alimentelor sau a bunurilor şi să le pună la dispoziţia organizaţiilor partenere sau să furnizeze organizaţiilor partenere finanţarea pentru a face acest lucru.

Propunerea prevede, de asemenea, posibilitatea de a utiliza produsele alimentare păstrate în stocurile de intervenţie, în cazul în care acestea există.

Te-ar mai putea interesa și
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters, transmite......
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul ...
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează ...