UPDATE – OUG pentru înfiinţarea Fondului Suveran, adoptată de Guvern. Ulterior, vor fi stabilite şi companiile care intră în FSDI

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care ar urma să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Ulterior, vor fi stabilite şi companiile care intră în Fond, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, conform News.ro.
Economica.net - joi, 15 nov. 2018, 11:55
UPDATE - OUG pentru înfiinţarea Fondului Suveran, adoptată de Guvern. Ulterior, vor fi stabilite şi companiile care intră în FSDI

Proiectul de act normativ reglementează scopul fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii – dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singure sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public – private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Totodată, proiectul de act normativ reglementează forma legală, respectiv persoane juridice române ale căror condiţii de organizare şi funcţionare se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului şi care se înfiinţează şi funcţionează ca societăţi pe acţiuni, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale prezenţei ordonanţe de urgenţă, precum şi a actelor constitutive ale Fondurilor.

Potrivit comunicatului, în ceea ce priveşte capital social, statul poate aporta bunuri mobile şi imobile, inclusiv numerar, la capitalul social al fiecărui Fond. Bunurile mobile şi imobile aportate de statul român la capitalul social iniţial trec din domeniul privat al statului în proprietatea fiecărui Fond la data înmatriculării la Registrul Comerţului. Încadrarea societăţilor, ale căror acţiuni urmează să facă parte din capitalul social al fiecărui Fond, în categoria societăţilor de interes strategic se efectuează prin Hotărârea Guvernului, pe baza propunerilor transmise de autorităţile publice tutelare.

Referitor la strategia investiţională, în comunicat se precizează faptul că strategia fiecărui Fond se elaborează de către Directorat, se avizează de Consiliul de Supraveghere şi se aprobă de către Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), în baza unor linii directoare aprobate în prealabil prin Hotărâre a Guvernului.

De asemenea, în ceea ce priveşte guvernanţa, fondurile sunt administrate în sistem dualist de un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Membrii Consiliului de Supraveghere sunt desemnaţi de AGA pe 5 ani cu drept de reînnoire şi în conformitate cu criteriile stabilite în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/ 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111 /2016, cu modificările ulterioare.

Prin activitatea Fondului vor fi susţinute: finanţări ale întreprinderilor în diverse etape ale dezvoltării, indirect, prin fonduri dedicate, indiferent de structura acţionariatului, dacă şi numai dacă aceste întreprinderi sunt relevante pentru un anumit sector economic/industrial; finanţări ale companiilor româneşti de importanţă strategică (dezvoltarea sectoarelor cheie, în care companiile româneşti au şansa de a obţine un avantaj competitiv la nivel global); investiţii în industrie; investiţii în proiecte de infrastructură; finanţări ale start-up-urilor şi ale întreprinderilor într-un stadiu incipient de dezvoltare; creări de locuri de muncă în mod durabil, prioritar geografic în zonele cu dezvoltare mai puţin avansată şi prioritar economic în sectoarele cu potenţial ridicat de creştere economică; stimulări ale inovaţiei şi a noilor tehnologii; dezvoltarea capitalului uman şi social pe termen lung; creşterea competitivităţii economiei româneşti; urmărirea strategiei energetice; pieţele de capital.

MFP menţionează că prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare (intermediere financiară) în acţiuni/participaţii în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte profitabile.

 

 

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat recent că ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi adoptată în şedinţa de Guvern, urmând ca până la sfârşitul anului să fie adoptate restul actelor normative necesare. Funcţionarea efectivă a fondului suveran va începe în 2019, a spus el.

Joi, Teodorovici a anunţat că acele companii, care vor intra în Fond, vor fi anunţate ulterior.

”Iniţial, vom crea cadrul legislativ în care să putem crea astfel de fonduri. (…) Ulterior, vom anunţa şi companiile care vor intra în acest Fond. Acest fonduri au rol în finanţarea inclusiv a start-up-urilor, a investiţiilor în industrie (…), în crearea de locuri de muncă, în dezvoltarea capitalului uman şi a pieţei de capital”, a anunţat ministrul.

Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din Fond sunt firme precum Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min.

Teodorovici a anunţat, totodată, că a fost introdus în legislaţie ceea ce a fost stabilit în discuţiile cu Eurostat.

”A fost o serie de analize cu cei de la Eurostat. Am inclus tot ce am discutat cu dânşii. Vreau să văd cum decurg lucrurile până la finalul anului”, a spus ministrul.

Eurostat a cerut ca FSDI să fie înfiinţat ca societate cu activitate de intermediere financiară, care să respecte legislaţia Uniunii Europene (UE).

 Anterior, MFP anunţa că FSDI va fi acţionar la următoarele companii: Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, Societatea Naţională a Sării, IAR, OIL Terminal, Cupru Min, Unifarm, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Compania Naţională a Apelor Minerale, Compania Naţională de Investiţii pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale – Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, Conpet.

Administrarea FSDI se va face în sistem dualist, de către un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat.

Te-ar mai putea interesa și
R.Power, cel mai mare dezvoltator de proiecte fotovoltaice din Polonia, este interesat de proiecte în România
R.Power, cel mai mare dezvoltator de proiecte fotovoltaice din Polonia, este interesat de proiecte în România
R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, care intenționează să achiziționeze proiecte în România, a semnat un contract cu BNP Paribas Bank Polska și Santander Bank......
Veniturile grupului Medicover în România au crescut cu 56,8% în primul semestru din acest an
Veniturile grupului Medicover în România au crescut cu 56,8% în primul semestru din acest an
Veniturile cumulate ale rețelei de clinici și spitale Medicover din România și ale laboratoarelor și centrelor de recoltare ...
Glovo a lansat serviciul Express. 15 astfel de unități vor fi deschise până la finalul anului, în șase orașe
Glovo a lansat serviciul Express. 15 astfel de unități vor fi deschise până la finalul anului, în șase orașe
Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare din mai multe categorii, lansează Glovo Express ...
Leroy Merlin vizează dublarea veniturilor după ce a listat în online tot portofoliul de produse
Leroy Merlin vizează dublarea veniturilor după ce a listat în online tot portofoliul de produse
Leroy Merlin, retailer specializat în construcţii, decoraţiuni şi grădinărit, estimează o dublare a veniturilor generate ...