Fondator VTEX: România exportă talente, dar ar trebui să exporte servicii digitale. Poate deveni un hub regional de e-commerce

România are capacitatea de a deveni un hub regional de comerț electronic datorită poziționării geografice, a oamenilor bine pregătiți și a costurilor reduse pentru companii. De asemenea, țara noastră ar trebui să stopeze exportul de talente și să înceapă să exporte soluții digitale, spun oficialii VTEX, prezenți la București în cadrul European Digital Commerce.
Lidia Neagu - mar, 11 iun. 2019, 18:28
Fondator VTEX: România exportă talente, dar ar trebui să exporte servicii digitale. Poate deveni un hub regional de e-commerce

„România și Polonia sunt cunoscute pentru servicii. Ce nu v-ați dat seama încă este că puteți fi țări de fulfillment pentru toată regiunea, puteți fi lideri în regiune. Acum exportați talente, oameni, dar ar trebui să exportați servicii digitale. Este o oportunitate imensă”, spune Mariano Gomide de Faria, fondator și Co-CEO VTEX, furnizor global de soluții eCommerce în cloud pentru companii mari și una dintre cele mai importante platforme eCommerce din lume.

Acesta a adăugat că problema imigrării forței de muncă este „o problemă istorică” cu care s-au confruntat și alte state, cum ar fi India, unde oamenii încep să se întoarcă. „Ca țară puteți folosi talentele ca să vă poziționați pe harta serviciilor digitale”, a completat CEO-ul.

Pentru a contracara lipsa forței de muncă, Mariano Gomide da Faria sfătuiește antreprenorii români și companiile fie să recruteze tinerii români plecați la studii în străinatate, fie să angajeze personal străin din țări precum Filipine și Indonezia, țări cu multă experiență digitală.

VTEX intenționează să deschidă în Europa un hub regional care să furnizeze servicii clienților din întregul continent, o decizie urmând să fie luată în perioada următoare.

„Din România putem avea un hub operațional pentru Europa. Mai avem birouri în Marea Britanie, Germania și Spania și Italia. Investim în România pentru că este una dintre țările cu cea mai rapidă dezvoltare a comerțului electronic din regiune, e în Top 3 ca rată a creșterii și pentru că nu există suficiente soluții pentru retaileri și branduri în țară (…) Credem că România poate găzdui sediul nostru central, dar este o decizie pe termen lung și trebuie să o cântărim bine”, a explicat Mariano Gomide de Faria.

VTEX a intrat pe piața românească la începutul lui 2018, unii dintre primii clienți fiind Mini Prix și F64. În prezent, lucrează cu șase clienți din țara noastră și vizează creșterea portofoliului cu alți cinci până la finalul acestui an.

Recomandări pentru industria de retail românească în procesul de digitalizare

Companiile trebuie să fie orientate spre client, să aibă mereu în vizor satisfacția acestuia, să ia decizii mai rapide și să aibă capacitatea să proceseze rapid și să interpreteze corect datele clienților.

În procesul de transformare digitală, reorganizarea companiei poate avea un rol definitor, iar schimbările pot părea radicale, însă acesta este singurul mod în care un retailer poate rezista pe piață și crește în acest moment, consideră fondatorul VTEX.

Anticiparea comportamentului de consum al clienților a fost permanent una dintre marile provocări ale companiilor, în procesele de inovare, dezvoltare și de îmbunătățire. În prezent, capacitatea de a înțelege cât mai corect nevoile și așteptările clienților a devenit o prioritate și mai mare, care poate face diferența între a rămâne pe piață și a da faliment – cheia fiind interpretarea datelor colectate de companii în urma interacțiunii cu clienții.

”Ritmul în care au loc procesele de inovare este mai rapid decât oricând. În China, spre exemplu, la fiecare patru zile ia naștere o nouă companie unicorn. Pentru a supraviețui noii lumi digitale, companiile trebuie să schimbe ceva acum, altfel vor falimenta. Acum nu mai este loc pentru companii lente, construite pe modelul anilor ’50. Companiile trebuie să fie mai rapide, orientate spre clienți și să știe cum să proceseze rapid și să interpreteze datele despre aceștia. Nu există viitor pentru companii fără datele clienților”, spune Rafael Campos, Sales VP pentru Europa la VTEX.

O altă recomandare pentru business-urile digitale este aceea de a angaja oameni tineri și de a avea diversitate în board-ul companiei.

Acestea sunt printre principalele recomandări/soluții la provocările cu care se confruntă companiile din retail în procesul de digitalizare, dezbătute la EUROPEAN DIGITAL COMMERCE, prima ediție din România a evenimentului european dedicat industriei de comerț.

Ediția din România a avut loc marți, 11 iunie, în București și a adus împreună 150 de specialiști interesați de tendințele  industriei de comerț (online și clasic), de procesul de digitalizare a acestui domeniu și de cele mai bune practici implementate în întreaga lume în acest segment.

Ediția din țara noastră face parte  dintr-o serie de șase evenimente programate pentru 2019. Primul eveniment a avut loc în Italia, în ianuarie, iar în lunile următoare, European Digital Commerce va fi găzduit de Marea Britanie, Polonia, Spania și Portugalia.

La ediția din România a European Digital Commerce, au participat peste 80 de companii, printre care Answear, Carrefour, Cărturești, Coca-Cola, Farmec, Flanco,Hewlett Packard Enterprise, Mega Image, PepsiCo, Pizza Hut, Vel Pitar, Vodafone, Stefanini, Yves Rocher etc.

Fondată în 1999, ca o platformă de tip CRM în sistem SaaS, VTEX s-a transformat în anii care au urmat într-un furnizor de soluții eCommerce de succes. În 2007, Walmart a ales VTEX pentru magazinul său online din Brazilia. În 2013, a fost lansată tehnologia VTEX SmartCheckout, în prezent în curs de patentare. SmartCheckout este o tehnologie de plată online inovatoare, fără parolă, intuitivă și sigură. Platforma VTEX ajută magazinele online să crească rata de conversie chiar și cu 54%, dar să reducă totodată rata de abandon a coșului de cumpărături.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...