Fondul american Berkshire Hathaway a raportat un profit operațional record de 10,4 miliarde de dolari în cel de al doilea trimestru al anului

Compania americană de investiții Berkshire Hathaway a anunțat sâmbătă că a înregistrat cel mai mare profit operațional trimestrial al său, în timp ce câștigurile din acțiunile pe care le deține la diverse firme au ajutat conglomeratul condus de miliardarul Warren Buffett să ajungă la un venituri nete totale de aproape 36 de miliarde de dolari, transmite Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 05 aug. 2023, 16:50
Fondul american Berkshire Hathaway a raportat un profit operațional record de 10,4 miliarde de dolari în cel de al doilea trimestru al anului

Creșterea ratelor dobânzilor și a dividendelor obținute, precum și o revenire a performanței la asigurătorul auto Geico, au ajutat companiile de asigurări deținute de Berkshire să genereze mai mulți bani, ajungând la un profit cu 38% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste câștiguri au contribuit la compensarea scăderilor din alte afaceri, inclusiv la calea ferată BNSF, unde transporturile mai mici de bunuri de larg consum și concurența sporită din partea industriei de camioane au dus la o scădere cu 24% a profitului total.

Investitorii urmăresc atenți evoluția Berkshire datorită reputației lui Buffett și pentru că rezultatele obținute de la zecile de unități operaționale deținute de compania din orașul Omaha, statul american Nebraska, reflectă adesea tendințele economice mai ample, precizează Reuters.

Printe firmele deținute în prodtofoliul fondului de investiții se numără compania energetică omonimă Berkshire, mai multe societăți industriale și mărci cunoscute precum Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom și See’s Candies.

Profitul operațional a crescut cu 7%, până la 10,04 miliarde dolari, sau aproximativ 6.938 dolari pe acțiune de clasă A, de la 9,42 miliarde dolari cu un an mai devreme. Venitul net a totalizat 35,91 de miliarde dolari, sau 24.775 dolari pe acțiune de clasa A, comparativ cu o pierdere de 43,62 de miliarde dolari înregistrată în trimestrul doi din anul anterior.

Berkshire a mai anunțat că a răscumpărat acțiuni de 1,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru al acestui an.

Compania a rămas de asemenea un mare vânzător net din portofoliul său de acțiuni, în valoare de 353 de miliarde de dolari, din care aproximativ jumătate ca valare sunt titluri deținute la Apple. Diferența între valorile acțiunilor vândute și a celor cumpărate fiind de 8 miliarde de dolari.

Ca urmare a acestor decizii de business, stocul de numerar deținut de Berkshire a ajuns la 147,4 miliarde de dolari la date de 30 iunie, față de 130,6 miliarde de dolari cât era cu trei luni mai devreme.

Rezultatele nete au inclus câștiguri în mare parte nerealizate de 25,9 miliarde de dolari din investiții și instrumente derivate.

Aceste rezultate sunt volatile, deoarece regulile contabile impun ca Berkshire să raporteze câștigurile nerealizate chiar dacă nu vinde nimic. Buffett îi îndeamnă pe investitori să ignore fluctuațiile.

Trimestrul doi a fost primul care a inclus în totalitate rezultatele operatorului stații pentru camioane Pilot, în care Berkshire deține acum o participație de 80%. Pilot a contribuit cu 114 milioane de dolari la profitul operațional.

Omul de afaceri Warren Buffett, care va împlini 93 de ani pe 30 august, are o avere estimată la 117,5 miliarde de dolari și este al șaselea cel mai bogat om din lume, potrivit revistei Forbes.

Acțiunile Berkshire Clasa A s-au închis vineri la cotația de 533.600 de dolari, cu aproximativ 2% sub nivelul record. Acțiunile au crescut cu 14% în acest an, în timp ce Standard & Poor’s 500 (.SPX) a crescut cu 17%.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...