Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit despăgubiri de peste 30 de milioane de lei, în 2014

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) a plătit, în 2014, despăgubiri în valoare de 30,34 milioane lei, în creştere cu 0,25% comparativ cu anul precedent, a declarat, joi, Sorin Greceanu, directorul general al Fondului, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 19 mart. 2015, 10:07
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit despăgubiri de peste 30 de milioane de lei, în 2014

Potrivit acestuia, suma reprezintă totalul plăţilor efectuate pentru dosare de daună privind accidentele provocate de autovehicule neasigurate RCA, scrie Agerpres.

Sorin Greceanu a menţionat că despăgubirile pentru vătămări corporale sau deces reprezintă 88,45% din totalul despăgubirilor plătite de FPVS, în calitate de Organism de Plată a Despăgubirilor.

În anul 2013, suma plătită pentru acest tip de daună a fost de 27,18 milioane lei, în creştere cu 2,3% faţă de 2012, iar în 2014, aceasta s-a situat la un nivel de 26,83 milioane lei, în scădere cu 1,25% faţă de 2013.

În ceea ce priveşte cuantumul despăgubirilor acordate pentru daune materiale, FPVS a plătit persoanelor în drept 3,5 milioane lei în 2014, ceea ce reprezintă o pondere de 11,55% din total daune plătite. Atât suma totală, cât şi procentajul sunt, la rândul lor comparabile cu cele din anii precedenţi, 2012 şi 2013.

Preşedintele Fondului a subliniat că, la sfârşitul anului 2014, membrii FPVS au decis majorarea contribuţiei la fond, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de la 1% la un nivel de 2% din primele brute încasate pe segmentul RCA. Majorarea contribuţiei are rolul de a asigura continuitatea protecţiei persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule neasigurate RCA. Măsura luată a avut în vedere, în primul rând, faptul că la 31 decembrie 2014, disponibilităţile financiare aflate la dispoziţia FPVS se situau la un nivel de 66,08 milioane lei, în timp ce rezerva pentru daunele avizate la aceeaşi dată era de 74,5 milioane de lei.

La începutul anului 2015, Adunarea Generală a membrilor FPVS a ales noii reprezentanţi ai conducerii Asociaţiei, pentru un mandat cu o durată de patru ani. Conform rezultatului alegerilor, preşedinte al Consiliului Director a fost reales Mihai Tecău (Omniasig VIG), în timp ce Consiliul Director al FPVS este format în prezent din Ovidiu Mihai Vădean (Asirom VIG), Mihnea Tobescu (Euroins), Călin Rareş Matei (Groupama) şi Albin Biro (membru desemnat din partea ASF). Conducerea executivă a Fondului este asigurată de Sorin Greceanu.

În sistemul asigurărilor de răspundere civila auto – RCA, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii reprezintă o instituţie care contribuie activ la o mai bună protecţie a persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule. Asociaţia are rolul de a proteja victimele accidentelor rutiere prin acordarea de despăgubiri în cele două cazuri prevăzute de lege, respectiv situaţiile în care autovehiculul care a provocat accidentul a rămas neidentificat sau cele în care autovehiculul identificat era neasigurat. Prin exercitarea atribuţiilor sale, FPVS completează astfel protecţia oferită de sistemul asigurărilor RCA putând fi considerat un al 11-lea element al acestui sistem, alături de cele 10 companii autorizate să practice acest tip de asigurare în România.

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) este o asociaţie profesională non profit constituită în prezent din 10 companii de asigurări autorizate să practice asigurarea RCA pe teritoriul României. FPVS a fost înfiinţat în anul 2006 iar activitatea sa este reglementată prin articolul 251 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor. Fondul este condus de un Consiliu Director format din 5 membri şi un preşedintele ales din rândul membrilor Consiliului Director.

Te-ar mai putea interesa și
Cargus își completează echipa de conducere, cu obiectivul de a consolida compania în următorii ani
Cargus își completează echipa de conducere, cu obiectivul de a consolida compania în următorii ani
Cargus, unul dintre cei mai mari jucători din industria de curierat din România, își consolidează echipa prin recrutarea unor profesioniști cheie, care vor contribui la dezvoltarea afacerii,......
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului ...
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...