Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit despăgubiri de peste 30 de milioane de lei, în 2014

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) a plătit, în 2014, despăgubiri în valoare de 30,34 milioane lei, în creştere cu 0,25% comparativ cu anul precedent, a declarat, joi, Sorin Greceanu, directorul general al Fondului, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 19 mart. 2015, 10:07
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit despăgubiri de peste 30 de milioane de lei, în 2014

Potrivit acestuia, suma reprezintă totalul plăţilor efectuate pentru dosare de daună privind accidentele provocate de autovehicule neasigurate RCA, scrie Agerpres.

Sorin Greceanu a menţionat că despăgubirile pentru vătămări corporale sau deces reprezintă 88,45% din totalul despăgubirilor plătite de FPVS, în calitate de Organism de Plată a Despăgubirilor.

În anul 2013, suma plătită pentru acest tip de daună a fost de 27,18 milioane lei, în creştere cu 2,3% faţă de 2012, iar în 2014, aceasta s-a situat la un nivel de 26,83 milioane lei, în scădere cu 1,25% faţă de 2013.

În ceea ce priveşte cuantumul despăgubirilor acordate pentru daune materiale, FPVS a plătit persoanelor în drept 3,5 milioane lei în 2014, ceea ce reprezintă o pondere de 11,55% din total daune plătite. Atât suma totală, cât şi procentajul sunt, la rândul lor comparabile cu cele din anii precedenţi, 2012 şi 2013.

Preşedintele Fondului a subliniat că, la sfârşitul anului 2014, membrii FPVS au decis majorarea contribuţiei la fond, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de la 1% la un nivel de 2% din primele brute încasate pe segmentul RCA. Majorarea contribuţiei are rolul de a asigura continuitatea protecţiei persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule neasigurate RCA. Măsura luată a avut în vedere, în primul rând, faptul că la 31 decembrie 2014, disponibilităţile financiare aflate la dispoziţia FPVS se situau la un nivel de 66,08 milioane lei, în timp ce rezerva pentru daunele avizate la aceeaşi dată era de 74,5 milioane de lei.

La începutul anului 2015, Adunarea Generală a membrilor FPVS a ales noii reprezentanţi ai conducerii Asociaţiei, pentru un mandat cu o durată de patru ani. Conform rezultatului alegerilor, preşedinte al Consiliului Director a fost reales Mihai Tecău (Omniasig VIG), în timp ce Consiliul Director al FPVS este format în prezent din Ovidiu Mihai Vădean (Asirom VIG), Mihnea Tobescu (Euroins), Călin Rareş Matei (Groupama) şi Albin Biro (membru desemnat din partea ASF). Conducerea executivă a Fondului este asigurată de Sorin Greceanu.

În sistemul asigurărilor de răspundere civila auto – RCA, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii reprezintă o instituţie care contribuie activ la o mai bună protecţie a persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule. Asociaţia are rolul de a proteja victimele accidentelor rutiere prin acordarea de despăgubiri în cele două cazuri prevăzute de lege, respectiv situaţiile în care autovehiculul care a provocat accidentul a rămas neidentificat sau cele în care autovehiculul identificat era neasigurat. Prin exercitarea atribuţiilor sale, FPVS completează astfel protecţia oferită de sistemul asigurărilor RCA putând fi considerat un al 11-lea element al acestui sistem, alături de cele 10 companii autorizate să practice acest tip de asigurare în România.

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) este o asociaţie profesională non profit constituită în prezent din 10 companii de asigurări autorizate să practice asigurarea RCA pe teritoriul României. FPVS a fost înfiinţat în anul 2006 iar activitatea sa este reglementată prin articolul 251 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor. Fondul este condus de un Consiliu Director format din 5 membri şi un preşedintele ales din rândul membrilor Consiliului Director.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...