Fondul polonez de investiții Innova Capital preia controlul grupului româno-belgian EMI, care fabrică sisteme industriale de acces

Innova Capital se alătură lui Jerome France, fondatorul EMI Group, și Morphosis Capital, un fond românesc de private equity, în proiectul lor de a crea unul dintre principalii furnizori europeni independenți de servicii și mentenanță în domeniul soluțiilor industriale de acces, informează fondul polonez de investiții prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - lun, 03 iul. 2023, 17:57
Fondul polonez de investiții Innova Capital preia controlul grupului româno-belgian EMI, care fabrică sisteme industriale de acces

Pe 30 iunie 2023, Innova a achiziționat 51% din acțiunile EMI Group prin combinarea unei achiziții parțiale și a unei majorări de capital de 15 milioane de euro. Capitalul suplimentar va finanța achiziții ulterioare menite să consolideze poziția companiei pe piețele existente și să intre în noi țări.

După realizarea unor numeroase investiții anterioare, inclusiv cele recente precum PEP, Prime Label și United Clinics, EMI Group este încă o tranzacție de tip buy-and-build, care vizează consolidarea în continuare a unei piețe extrem de fragmentate. Tranzacția este cea de-a treia investiție a fondului Innova, care în mai 2023 a atras peste 324 de milioane de euro.

EMI Group oferă servicii de mentenanță pentru sisteme de acces pentru clădiri logistice și industriale, cu o suprafață de peste 5 milioane mp, efectuând peste 2.000 de proiecte de instalare la cheie pentru peste 1.500 de clienți unici anual. Compania este lider incontestabil în industria sa în România și un jucător independent de top în Belgia, deservind clienți finali și dezvoltatori imobiliari comerciali dintr-o gamă largă de sectoare, inclusiv industrial, retail, logistică, militar și sănătate.

„Sunt extrem de mândru de dezvoltarea EMI și de realizările pe care le-am avut până acum. Astăzi, EMI este un jucător cu adevărat european, cu o structură internațională a acționariatului ce reunește patru naționalități, având facilități în trei țări și o prezență puternică pe întregul continent european. Infuzia de capital din partea Innova Capital marchează un nou capitol remarcabil pentru noi, pe măsură ce ne înscriem pe o traiectorie de creștere și mai ambițioasă prin fuziuni și achiziții.

Ca parte a acestei expansiuni, suntem dedicați implicării fondatorilor companiilor pe care le achiziționăm, integrând expertiza și experiența lor în operațiunile noastre. Această abordare colaborativă ne va permite să creăm un grup de top la nivel european. Cu experiența noastră dovedită și cu sprijinul partenerilor noștri strategici, suntem încrezători în consolidarea poziției noastre pe piețele existente și în extinderea pe altele noi. Împreună cu Innova, Morphosis și partenerii noștri de la Belemi, vom continua să modelăm viitorul industriei soluțiilor industriale de acces în Europa”, a declarat Jerome France, fondator și CEO al EMI.

„Piața sistemelor industriale de acces rămâne foarte fragmentată, existând tendința de consolidare în special în domeniul serviciilor de instalare și mentenanță. EMI a dezvoltat un model de integrare de succes care permite companiilor mici de servicii să își păstreze identitatea și autonomia, beneficiind în același timp de amploarea activității și de cele mai bune practici de grup. Suntem încântați de parteneriatul cu Jerome France și Morphosis Capital în această oportunitate importantă de consolidare”, a spus Andrzej Bartos, Senior Partner al Innova Capital, care a coordonat investiția.

„Succesul EMI este o dovadă a modului în care construirea încrederii reciproce se concretizează în performanțe excepționale ale afacerii. Mă bucur că am încheiat un parteneriat cu Jerome și am urmat viziunea și motivația sa și suntem entuziasmați să ducem compania la un nivel și mai înalt de performanță împreună cu Innova”, a spus Simona Gemeneanu, Partener al Morphosis Capital.

 

Despre EMI Group

EMI este un lider recunoscut la nivel mondial în industria sistemelor industriale de acces. De la înființarea sa în anul 2000, compania s-a specializat în furnizarea de soluții integrate de consultanță, proiectare, fabricare, montare, mentenanță și service pentru soluții industriale de acces în diverse sectoare, inclusiv în industrie, centre comerciale și centre logistice. EMI, în urma achizițiilor companiilor Decran și Acccess Systems din Belgia, operează facilități de asamblare în România și Slovacia, precum și capacități de service și mentenanță în România și Belgia.

Despre Innova Capital

Innova Capital este un fond independent de private equity, cu sediul central în Polonia, care investește în achiziții de pachete majoritare ale unor companii de dimensiuni medii ce activează în Europa Centrală și de Est. De la lansarea sa, în 1994, Innova Capital a investit aproximativ 1,2 miliarde de euro în aproape 70 de companii situate în 10 țări din regiune. Innova a fost recunoscută de Asociația Poloneză de Private Equity și Venture Capital (PSIK) drept Firma de private equity a anului 2023.

Despre Morphosis Capital

Morphosis Capital Cooperatief UA este un fond de private equity cu 50 de milioane de euro capital subscris. Înființat în decembrie 2018 de patru antreprenori români: Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu, fondul își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești. Fondul European de Investiții (FEI), principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional, este investitorul principal al Morphosis Capital, alături de cofinanțatori precum Banca Transilvania, antreprenori internaționali și locali, precum și fondatorii înșiși. Morphosis Capital investește între 5 și 10 milioane de euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum: servicii medicale, tehnologie, producție și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro.

Portofoliul Morphosis Capital include DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym. În 2023, Morphosis a realizat primul exit prin vânzarea participației sale minoritare în Clinicile Dentare Dr. Leahu către Regina Maria.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...