Fondul Proprietatea a avut o pierdere de 11,5 milioane lei, în primul trimestru

Fondul Proprietatea a înregistrat în primul trimestru al acestui an pierderi de 11,5 milioane lei, faţă de un profit de 826 milioane lei obţinut în perioada similară din 2022, conform raportului financiar transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
AGERPRES - vin, 12 mai 2023, 13:49
Fondul Proprietatea a avut o pierdere de 11,5 milioane lei, în primul trimestru

„Câştiguri nete nerealizate aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere pentru T1 2023 au fost generate de creşterea valorii juste a companiilor listate din portofoliul Fondului, în principal Alro SA. De asemenea, Fondul a efectuat o analiză a valorii participaţiilor nelistate pe baza celor mai recente informaţii disponibile şi a concluzionat că nu au existat modificări semnificative. Ca urmare, în T1 2023, valoarea participaţiilor nelistate din portofoliu nu a fost actualizată. Pierderile nete realizate din active imobilizate deţinute pentru vânzare în T1 2022 au fost generate de vânzarea a 2.275.000.000 acţiuni în OMV Petrom SA printr-o ofertă de plasament privat accelerat finalizată în ianuarie 2022”, se menţionează în raportul citat de Agerpres.

Veniturile fondului din activitatea operaţională au fost de 13,64 milioane lei (859 milioane lei în T1 2022), iar cheltuielile operaţionale de 25,099 milioane lei (33,6 milioane lei în T1 2022).

Conform unui comunicat remis AGERPRES, scăderea netă a participaţiilor în valoare de 584,7 milioane lei în cursul T1 2023 s-a datorat în principal reclasificării deţinerilor în companiile din grupul Enel ca şi active imobilizate deţinute pentru vânzare, ca urmare a contractului încheiat între Fond şi Public Power Corporation pe 19 aprilie 2023.

La 31 martie 2023, FP avea active totale de 14,12 miliarde lei şi datorii de 123,5 milioane lei.

Pe parcursul primului trimestru al anului 2023, VAN pe acţiune a avut o creştere de 0,5% faţă de sfârşitul anului precedent, în principal ca urmare a ofertei publice din cadrul celui de-al paisprezecelea program de răscumpărare, care a fost finalizată în martie precum şi datorită unei uşoare creşteri nete a valorii participaţiilor listate.

Activele lichide au scăzut la 31 martie 2023 comparativ cu sfârşitul anului 2022 în principal ca urmare a sumelor plătite pentru achiziţionarea de acţiuni proprii în cadrul celui de-al paisprezecelea program de răscumpărare (536,7 milioane lei).

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii alternative, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.

Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri) la data de 29 aprilie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...