Fondul Proprietatea a raportat un profit de 607 milioane lei pentru luna mai

Fondul Proprietatea (FP) a raportat pentru luna mai un profit de 607 milioane lei (136 milioane euro), mult peste câştigul bugetat pentru întregul an, de 442,5 milioane lei.
Economica.net - vin, 15 iun. 2012, 19:31
Fondul Proprietatea a raportat un profit de 607 milioane lei pentru luna mai

Fondul a înregistrat pierderi în ultimele două luni consecutiv, astfel că la finalul lunii aprilie avea un rezultat negativ de 3,6 milioane lei.

Activul net al Fondului a crescut în luna mai cu 1%, la 15,67 miliarde lei (3,5 miliarde euro), de la 15,521 miliarde lei în luna aprilie.

Astfel, în luna mai valoarea activului net pe acţiune a urcat de la 1,1572 lei la 1,1688 lei, potrivit unui raport transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Bursa de la Bucureşti a înregistrat în luna mai o scădere de aproape 13,5%, coborând astfel uşor sub nivelul de la finalul anului trecut. Scăderea bursei din luna trecută a fost cauzată atât de corecţiile de pe pieţele internaţionale, ca urmare a temerilor privind viitorul zonei euro, cât şi de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele general BET-C este cu 1,1% mai jos.

Scăderile de la BVB s-au reflectat şi în valoarea acţiunilor listate din portofoliul FP, care a scăzut cu 13,25%, de la 6,135 miliarde lei la 5,322 miliarde lei.

La finalul lunii mai, Fondul avea plasamente de 139 milioane lei în titluri de stat, aprope de nivelul de la sfârşitul lunii aprilie de 138,3 milioane lei.

Depozitele bancare au coborât de la 334,6 milioane lei la 331 milioane lei.

Valoarea acţiunilor deţinute la companii nelistate a cescut cu 2,1%, de la 9,358 miliarde lei la 9,742 miliarde lei.

În funcţie de sectoare, segmentul „petrol şi gaze” are cea mai mare pondere, de 35,01%, urmat de „utilităţi electricitate: producţie”, care reprezenta 31,01%. Sectorul „utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare” are o pondere de 20,59%, iar participaţiile la bănci însumează 2,97%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au rămas pe primul loc în topul deţinerilor, cu o pondere de 25,29% din activ, fiind urmate de participaţia la Hidroelectrica – 20,98%. Pe poziţia a treia figurează participaţia Romgaz – 9,17%.

La finalul lunii mai acţionarii instituţionali străini deţineau 47,99% din Fond. Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie deţinea indirect 13,91% din acţiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Din martie 2008 a fost permisă vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea, iar în ianuarie 2011 societatea a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunile Fondului au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 1,04%, la 0,485 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 6,68 miliarde lei (1,49 miliarde euro).

(Valoarea în euro a activului net a fost calculată raportat la cursul mediu afişat de Banca Naţională a României pentru luna mai, de 4,4381 lei/euro)

Te-ar mai putea interesa și
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze nu au reuşit să ajungă la un acord cu controlorii de trafic aerian......
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...