Hidroelectrica are şanse mici să ajungă la Bursă în 2015. Va fi un an fără mari listări, spune şeful Fondului Proprietatea

"Este puţin probabil ca Hidroelectrica să se listeze la Bursă în acest an şi va fi o provocare şi listarea în 2016", a declarat astăzi Greg Konieczny, vice-preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group şi manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. Ce spun oficialii români?
Economica.net - mie, 21 ian. 2015, 10:22
Hidroelectrica are şanse mici să ajungă la Bursă în 2015. Va fi un an fără mari listări, spune şeful Fondului Proprietatea

„Din păcate este foarte puţin probabil să aibă loc vreo listare în acest an (la Bursa de Valori Bucufreşti – BVB, n.r.). Ar fi primul an după 2013 şi 2014 în care au loc listări ale marilor companii la Bursă”, a declarat astăzi Greg Konieczny, la ceremonia de deschidere a zilei de tranzacţionare la BVB, cu ocazia aniversării a patru ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP).

Chiar şi listarea Hidroelectrica în 2016 „va fi o mare provocare. Nu putem şti în acest moment când se vor rezolva problemele legaqte de insolvenţa companiei”, a mai adăugat şeful FP. Nici Complexul Energetic Oltenia „nu mai este un candidat bun pentru o ofertă publică iniţială şi reprezintă o poveste diferită”. Cele două companii sunt în portofoliul Fondului Proprietatea, ca şi Poşta Română,  va face obiectul unei vânzări strategice nu prin intermediul pieţei de capital.

„La sfârşitul primului trimestru am putea afla cum va continua procedura la Poşta Română”, iar la Bursă  ar putea apărea companii private”, a mai spus Greg Konieczny.

Ce spun oficialii români?

„Este nevoie de cel puţin şase luni de la ieşirea din insolvenţă pentru a pregăti listarea. Dacă Hidroelectrica ar ieşi din insolvenţă la timp, am putea face de Crăciun alocarea acţiunilor, în urma ofertei publice iniţiale”, a spus, la rândul său, Gabriel Dumitraşcu, artizanul marilor listări ale statului, resulate în ultimi doi ani.

Gabriel Dumitraşcu a lăsat să se înţeleagă, însă, că estimarea de mai sus este foarte optimistă. Fodul director al Direcţiei de privatizare este încă administrator special al Hidroelectrica din partea tuturor acţionarilor, deci inclusiv a Fondului Proprietatea.

„Oricând se va facel listarea Hidroelectrica nu se va face fără mine. Nu sunteţi primul căruia îi spun acest lucru”, a mai declarat Dumitraşcu reporterului ECONOMICA.NET.

Gabriel Dumitraşcu şi-a dat demisia din funcţia de şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, aparent în urma unor disensiuni cu oficiali acestuia.

Andrei Gerea, Andrei Gerea, ministrul Energiei nu i-a contrazis pe cei de mai sus.

„Noi dorim să vedem Hidroelectrica ieşită din insolvenţă. Cum va ieşi din insolvenţă, vom demara procedurile. La Oltenia lucrurile vor înainta în măsura în care şi Strategia Energetică va ieşi într-un timp relativ scurt şi vom reuşi iarăşi să mulăm această listare pe Strategia Energetică, deşi noi ne dorim să facem cât mai repede. Vom vedea!’, a spus Andrei Gerea, citat de Agerpres.

Alte trei companii din portofoliul Fondului sunt candidate pentru oferte publice iniţiale: Administraţia Porturilor Maritime (Portul Constanţa), Aeroporturi Bucureşti şi Salrom.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...