Fondul Proprietatea are din nou un reprezentant în CA al Nuclearelectrica

Fondul Proprietatea (FP) are din nou un reprezentant în Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica (SNN), la opt luni după o AGA în care reprezentantul Fondului nu a mai fost numit de acţionari în conducerea administrativă a producătorului de energie.
Economica.net - mar, 24 dec. 2013, 09:53
Fondul Proprietatea are din nou un reprezentant în CA al Nuclearelectrica

Acţionarii Nuclearelectrica au reconfirmat luni şase din cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie şi l-au revocat din postul de membru CA pe directorul general al EnergoNuclear Dragoş Paul Popescu, potrivit unui comunicat transmis, marţi, Bursei de Valor Bucureşti de

Din vechiul CA au fost reconfirmaţi Daniela Lulache (directorul general al Nuclearelectrica), Ionel Bucur (directorul centralei de la Cernavodă), Alexandru Alexe (director general adjunct la Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei), Carmen Radu (fost preşedinte al Eximbank), Dan Popescu (secretar general al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive) şi Alexandru Săndulescu (preşedinte CA).

Fosta componenţă a Consiliului de Administraţie a fost stabilită într-o AGA din luna aprilie, când compania nu era listată, în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă, aproape toţi provenind din sistemul de stat. În AGA respectivă, reprezentantul de până atunci al Fondului Proprietatea în CA, Dan Valentin Gheorghe, nu a mai fost ales administrator.

Acţionarii Nuclearelectrica l-au înlocuit în CA, luni, pe Dragoş Paul Popescu cu Sebastian Gabriel Tcaciuc, propus de Fondul Proprietatea. Tcaciuc este director de investiţii la Advent International, unde activează din 2005.

FP deţine 9,72% din acţiunile Nuclearelectrica şi a solicitat, la începutul lunii decembrie, completarea ordinii de zi a AGA de luni cu alegerea administratorilor prin metoda votului cumulativ. Această metodă de vot permite acţionarilor minoritari într-o companie listată să poată pune măcar un membru în CA.

Nuclearelectrica a anunţat, luni, că Enel (Italia) și ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde euro al construcției reactoarelor nucleare 3 și 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acționar implicat în acest proiect.

Nuclearelectrica trebuie să plătească 18 milioane de lei (4 milioane euro) pentru acţiunile deţinute de Enel şi ArcelorMittal la EnergoNuclear, compania mixtă înfiinţată pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.

Nuclearelectrica are obligaţia să cumpere acţiunile celor două companii în EnergoNuclear în termen de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.

În luna noimbrie, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenţie pentru colaborare.

Potrivit Nuclearelectrica, compania din China a solicitat, ca o condiție pentru participarea la investiție, implicarea autorităților române în proiect.

Compania canadiană Candu Energy, producătorul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, a anunţat că este pregătită să livreze două noi unităţi în România, după ce Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Group au semnat o scrisoare de intenţie în acest sens.

Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcțiune cu care acoperă aproximativ 20% din consumul anual de energie, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Statul controleală, prin Departamentul pentru Energie, un pachet de acţiuni reprezentând 81,27% din capitalul social al Nuclearelectrica.

Acţiunile Nuclearelectrica au fost listate la Bursa de la Bucureşti în luna noiembrie, iar cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat vineri, când preţul a crescut cu 0,89%, la 11,3 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 3,184 miliarde lei (711,4 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...