Fondul Proprietatea bate record după record. Se vinde cu 0,677 lei / acţiune pe o piaţă în creştere

07 08. 2013
franklin_templeton_53507900

Fondul Proprietatea (FP) a atins un nou record de preţ, la câteva minute după ora 11, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu un preţ de 0,677 lei / acţiune, cu 0,74% mai mult decât cotaţia de închidere de ieri, de asemeni un record absolut.

Cotaţia este cea mai mare de la listarea din 25 ianuarie 2011 încoace, când s-au înregistrat tranzacţii la 0,675 lei / titlu.

Franklin Templeton, administratorul Fondului, derulează de circa un an o campaniue de răscumpărare a acţiunilor, care au ca scop tocmai creşterea cotaţiilor acestora, prin reducerea volumului de titlrui dipsonibile pe piaţă.

Valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră a Fondului) este de 9,3 miliarde lei (2,1 miliarde euro).

Ca şi ieri, pe măsură ce acţiunile Fondului Proprietatea s-au apropiat de nivelul maxim istoric, volumele de tranzacţionare au crescut, ordinele fiind plasate în special de micii investitori. Azi, se făcseră 133 de tranzacţii, în valoare cumulată de 1,9 milioane lei, până la ora 11:24. Astfel, valoarea medie a unei operaţiuni a fost de 14.000 de lei, notează Mediafax.

Creşterea cotaţiilor este de natură să relaxeze presiunea pe care miciiacţionari o exercită asupra administratorului Fondului.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finele lunii iunie, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 56,14% din acţiunile FP. Fondul american de hedging Elliott Associates are cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar compania de administrare a investiţiilor City of London deţine 9,43%.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 1,2% după primele 90 de minute de tranzacţii, în ton cu bursele vest-europene şi într-o piaţă în care lichiditatea este susţinută de acţiunile  lichide (cele mai căutate, cel mai uşor de găsit, respectiv de vândut).

Indicele BET, care face media ponderată a variaţiilor celor mai lichide zece acţiuni (fără SIF-uri), creştea cu 1,22% faţă de nivelul de închidere de ieri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,79% peste nivelul de marţi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,35%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, creşteau, de asemeni cu 1,15%, respectiv 1,3%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai importante 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,3 milioane lei (2,1 milioane de euro).