Fondul Proprietatea convoacă acţionarii pe 27 iunie pentru aprobarea listării la Varşovia

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi în data de 27 iunie pentru a-şi da acordul final pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu într-o AGA de la începutul lunii aprilie.
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 16:04
Fondul Proprietatea convoacă acţionarii pe 27 iunie pentru aprobarea listării la Varşovia

Pe ordinea de zi a AGA figurează şi numirea intermediarului sau consorţiului care va asista listarea secundară a Fondului Proprietatea la bursa de la Varşovia, potrivit unui convocator AGA transmis, miercuri, de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Administratorul Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton, va anunţa până pe 25 mai propunerea sa pentru intermediar.

Totodată, Franklin Templeton propune şi modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, cu valoarea costurilor pentru listarea la Varşovia.

Administratorul Fondului a recomandat, în iulie 2011, acţionarilor listarea la bursa din Varşovia în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discuţii cu mai multe bănci de investiţii şi cu autorităţile de reglementare din România şi Polonia, dar şi cu depozitarii centrali din cele două ţări pe tema listării secundare a Fondului.

La începutul lunii februarie, cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, împreună cu alţi trei acţionari au solicitat convocarea AGA pentru a discuta problema listării Fondului pe bursa din Polonia.

Două luni mai târziu, acţionarii FP şi-au dat acordul de principiu pentru listarea la Varşovia şi au solicitat administratorului să prezinte până la 31 mai un plan de listare şi să convoace AGA până la 30 iunie pentru aprobarea listării la bursa din Polonia.

„Am spus că vrem să facem listarea combinat cu o ofertă de acţiuni existente. Fie ni se va permite să le cumpărăm de pe piaţă (de la Bucureşti – n.r.), fie unii acţionari se vor decide să le vândă (direct pe bursa de la Varşovia – n.r). Sau poate iniţial vom face doar o listare tehnică, urmată de o ofertă pentru a aduce ceva lichiditate. Planul va fi gata până în luna mai, iar listarea vrem să fie finalizată până la finalul anului”, declara, la începutul lunii aprilie, managerul Fondului, Greg Konieczny.

Un alt subiect pe ordinea de zi a AGA programată pentru 27 iunie este angajarea de evaluatori independenţi pentru evaluarea unor anumite participaţii ale Fondului Proprietatea la companii nelistate, pentru a utiliza rezultatele evaluărilor la calculul activului net al FP, precum şi pentru teste de depreciere efectuate la întocmirea situaţiilor financiare conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).

La finalul lunii aprilie, investitorii instituţionali străini deţineau 46,28% din acţiunile Fondului Proprietatea, participaţia lor scăzând pentru prima dată de la listarea FP, în ianuarie 2011. Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (7,21%). Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, avea 4,93% din acţiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi erau imposibil de retrocedat în natură. Din martie 2008 a fost permisă vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea, iar în ianuarie 2011 societatea a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunile Fondului au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în creştere cu 0,64%, la 0,489 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 6,737 miliarde lei (1,515 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...