Fondul Proprietatea se prăbuşeşte la deschiderea bursei, din cauza Hidroelectrica. Ţinteşte la -20%?

Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) a căzut cu  5%, încă din primele minute după deschiderea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare a cererii de insolvenţă a principalului său activ, Hidroelectrica. Analiştii nu cred însă că prăbuşirea s-ar putea amplifica până la -20% , cât spun calculele hârtiei.
Adrian N. Ionescu - mar, 19 iun. 2012, 07:39
Fondul Proprietatea se prăbuşeşte la deschiderea bursei, din cauza Hidroelectrica. Ţinteşte la -20%?

Ieri Hidroelectrica a cerut unilateral intrarea în insolvenţă pentru a avea răgazul să-şi echilibreze bugetul şi, eventual să scape de contractele păgubitoare cu „băieţii deştepţi“.

Cererea a lovit în plin Fondul Proprietatea, care va fi nevoit să şteargă din activele sale aproape 3,3 milioane de lei, sau echivalentul a peste 20% din total, pentru că reglementările îi impun să-şi înregistreze cu valoare zero pachetele de acţiuni ale companiilor intrate în insolvenţă.

„În cazul în care cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica este admisă de către Tribunal, aceasta va determina înregistrarea acţiunilor companiei la valoarea zero în activul net („VAN”) al Fondului“, se spune într-un raport al  Franklin Templeton Investment Management Limited UK, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ştergerea a peste 20% din averea Fondului Proprietatea ar trebui, teoretic să  ducă la scăderea preţului acţiunii FP cu tot atât, dar aceasta nu se va întâmpla, totuşi.

„Scăderea cotaţiilor va fi mare, dar nu se va ajunge la -20%, pentru că va deveni o oportunitate bună de cumpărare la preţuri foarte mici a acţiunilor FP“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker Cluj Napoca.

Pe de altă parte, intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, indiferent din ce motive, „ar fi o lovitură imaginii economiei româneşti şi ar duce la eşecul campaniei de privatizare a marilor companii de stat din energie“, a adăugat analistul clujean.

„Cum mai poţi cere bani de la investitori, dacă cea mai mare companie din ţară întră iîn insolvenţă?“, se întreabă retoric, Andrei Rădulescu.

 La o oră de la deschiderea Bursei, acţiunile FP se tranzacţionau cu 0,463 lei/titlu, cu 5,12% mai puţin decât ultimul preţ de ieri. Valoarea tranzacţiilor cu FP, asigura jumătate din lichiditatea bursei.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...